Retro- en belevingsfestival #VANRSL in Rumbeke

De Roeselaarse blueszanger Patt Mayeu geeft de aftrap voor Retrofest #1 in OCAR. (Foto SB) © (Foto SB)
Redactie KW

Op zaterdag 9 juni wordt de OCAR-site in Rumbeke omgetoverd tot een festivalplein. Voc Opstap en vzw Amate Galli organiseren er een retrofestival voor het hele gezin met een stevige knipoog naar de jaren 30, 40 en 50.

Amate Galli is een ambachten- en muziekatelier dat muzieklessen, workshops, stages en andere evenementen organiseert. Dit keer slaan ze de handen in elkaar met de mensen van vzw Voc Opstap. Zij verbinden mensen met talent in hun vrije tijd. In Roeselare vind je ze onder andere in Den Engel en via de vrijetijdswinkel.

Retrofest#01 in Rumbeke is een socio-cultureel project en een internationaal feest dat gratis toegankelijk is. De aftrap wordt zaterdag om 15.30 uur gegeven door lokaal talent. Patt Mayeu speelt er akoestische blues. Hij neemt het publiek mee langs de oevers van de Mississippi en naar het gebied dat ook the blues delta wordt genoemd. Hij speelt vooral de vroege blues, songs die vaak meer dan honderd jaar oud zijn en toen werden gezongen en gespeeld op de katoenplantages. Patt Mayeu brengt je terug naar de roots.

VLAAMSE COUNTRY

Verder op de affiche vind je Benjamin Macke. Hij brengt met zijn ploeg een ciné-concert, een concert om te luisteren en te kijken. Deze Fransman projecteert 8mm film en speelt er live muziek bij. Johny Trash zorgt voor de ludieke noot met Vlaamse country. Bonjour Eddy is Eddy Roelens met zijn muzikanten. Met vrolijke deuntjes, jazzy akkoorden en aanstekelijke improvisaites neemt hij de festivalgangers mee naar de swingende jaren 20 en 30.

‘s Avonds staan The Glam Cats geprogrammeerd. Deze Gentenaars zijn Maaike Oosterlijnck, Glenda Schepens en Karen Van Gysel en ze houden van dansen op jazzmuziek. Afsluiten doet Retrofest met Sonny and his Wild Cows. De Hongaar noemt zichzelf Mr. Rhythm and blues en komt ook visueel zo uit de sixties.

FAMILIEPLEIN

Retrofest is meer dan alleen maar een muziekfestival. Er is allerhande kinderanimatie en ander randgebeuren zoals workshops, dansinitiatie en een familieplein. Uiteraard zullen de verplichte festival-eettentjes niet ontbreken maar anders dan bij de grotere broers kan je alles verkrijgen aan democratische prijzen en werd voor de aanlevering gekozen voor lokale producten.

De organisatoren benadrukken dat het echt wel een familiegebeuren is. Alle leeftijden zijn dus welkom op zaterdag 9 juni vanaf 15.30 uur.

Het festival is rolstoeltoegankelijk en de toegang is gratis. Ruime parking in de Oekensestraat. Met de fiets kom je tot bijna op de festivalsite. Ingang langs het Kerkplein.

(BCR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier