Respiro uit Kortrijk speelt ‘vrolijke dansen uit de Renaissance’

Redactie KW

40 muzikale Lokale Helden palmen op 28 april de Budastraat, Overleiestraat, Sint-Amandsplein en de Sint-Amandslaan in. Een van hen is Ensemble Respiro, een groep muzikanten die gepassioneerd is door oude muziek, vooral uit de renaissance- en barokperiode.

Het Kortrijks Ensemble Respiro werd in januari 2005 opgericht onder leiding van dirigent Diederik Glorieux. Samen met het ensemble bouwde hij een mooi repertoire op. Het ensemble bestaat uit 15 leden. Zij spelen blokfluit, cello, contrabas, gitaar en klavecimbel. In 2011 gaf Glorieux het dirigeerstokje door aan Francis Michels. Samen met Michel Gabriels richtte hij de vzw Warm Water op. “We willen de kunsten laten stromen als warm water en willen verhinderen dat elke kunstenaar weer opnieuw het warm water dient uit te vinden”, zegt Francis Michels daarover. Het werd opnieuw een samenwerking die tot mooie projecten leidde, onder meer de concerten met muziek uit het rijke muziekarchief van de Kortrijkse Onze-Lieve-Vrouwekerk: Lamentationes I en Lamentationes II. “Dit kerkarchief was tot voor kort onontgonnen”, pikt woordvoerster Katrien Demoen.

Muziek uit kerkarchief Onze-Lieve-Vrouwekerk was onontgonnen

“De Lamentaties werden geschreven door de Kortrijkse priester J.M. Goblet, die kapelmeester was van de kerk.” Voor dit concert op 28 april koos het ensemble enkele vrolijke dansen uit de Renaissance en langzame stukken van Lodovico da Viadana. “Dat was een Italiaanse componist en monnik. Hij was een van de eerste componisten van concerterende kerkmuziek.” Ensemble Respiro treedt op om 22 uur in de Kapel Heilig Hart in de Budastraat 30.

(PV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier