REPORTAGE ‘Team Wham’ bereidt cliff dive voor in het Olympiabad

Redactie KW

Het team van het Vier-programma ‘De Ideale Wereld’ dook woensdagmorgen op – of onder – in het Olympiabad. Daar bereidde presentator Otto-Jan Ham zich voor op de volgende uitdaging in zijn satirische rubriek ‘Wauters vs. Waes vs. Wham’ : cliff diven vanaf 20 meter.

Zoals bekend hebben Eén en VTM de handen in elkaar geslagen voor de productie van het populaire tv-programma Wauters vs. Waes. De makers van het satirische Vier-programma De Ideale Wereld voelden zich in die paxmediale samenwerking toch wel buitengesloten en daarom waagt presentator Otto-Jan Ham, met een week uitstel, zich aan dezelfde opdrachten van Koen Wauters en Tom Waes. Met een vette knipoog én ambitie, want in de rubriek Wauters vs. Waes vs. Wham wil hij de andere twee tv-makers ook effectief verslaan. Zo legde het zogenaamde Team Wham de moderne vijfkamp al sneller af dan Koen Wauters – of toch naamgenoten van de Clouseauzanger – en snoepte het ook zijn Belgisch dominorecord – gesteund door enkele studenten uit Emelgem – weer af.

In alle vroegte

Bijna twee miljoen Vlamingen zagen maandag Evi Hanssen de vijfde uitdaging bekendmaken : cliff diven vanaf 20 meter. Maar door blessures en/of angst sprong Wauters noch Waes van die hoogte, waardoor de weg openligt voor Team Wham.

Om niets aan het toeval over te laten, trok Otto-Jan Ham woensdagmorgen om 6 uur naar de springtoren van het Olympiabad in Brugge om zich voor te bereiden. Zeg maar een soort hoogtestage. “Maandagmiddag werden we verwittigd dat de ploeg van De Ideale Wereld ‘s morgens zou komen filmen”, vertelt de Brugse redder Filip Ramboer, die samen met collega’s Kurt Debaillie en Charlotte Coppens klaar stond. “Voor ons is het extra vroeg opstaan, maar voor zulke evenementen – net als bij het VTM-programma De Grote Sprong – doen we dat met plezier. Zelf ben ik wel een fan van het Vier-programma. Ik kijk minstens even graag naar hun creatieve variaties van de opdrachten dan naar de echte Wauters vs. Waes.”

Zeeleeuwen

Omstreeks 7.30 uur verkende Otto-Jan Ham – samen met zijn kompanen Jelle De Beule en Jonas Geirnaert – voor het eerst de springtoren én de verschillende hoogtes. “Dat was niet zo slim”, lachte Otto-Jan Ham, voor zijn allereerste sprong. “Maar ik denk : er zijn drie redders aanwezig, ik heb een verschrikkelijk warm pak aan, ik spring zo meteen sowieso. Maar ik heb nog nooit van zo’n plank gesprongen, hooguit op vakantie eens van een rots die vergelijkbaar is met het platform op 3 of 5 meter hier. Velen zeggen : ik heb dat ook al gedaan, dat stelt niets voor, maar mensen zijn heel slecht in inschatten. Het lijkt niets, tot je daar boven staat…”

Wat het plan is ? “Even heb ik overwogen om, zoals die stuntmannen in de pretparken, met een pak in lichterlaaie naar beneden te springen. Of in het water toch enkele gevaarlijke zeeleeuwen los te laten. Want eigenlijk zou ik zo iets moeten doen, om die Wauters en Waes helemaal op hun donder te geven. Maar bon, er staat nergens gestipuleerd hoe je moet springen. Ik veronderstel dat het telt als ik er gewoon van spring en achteraf nog leef. Maar het kan zijn dat ik straks boven sta en roep : guys, eigenlijk schijt ik toch wel in mijn broek, we zijn klaar voor vandaag. (lacht) Hoe langer je hier staat te dralen, hoe meer je jezelf opnaait.”

Trainer uit Waregem

Otto-Jan Ham raapte zijn moed bij elkaar en sprong toch. Tijdens die sprongen werd hij gecoacht door Waregemnaar Jerry Lefebvre, meervoudig Belgisch kampioen schoonspringen, die eerder ook al Koen Wauters en Tom Waes begeleidde. “Tijdens het uur dat we maar hadden heb ik Otto-Jan Ham vooral geleerd om zich goed op te spannen, zodat hij bij een rechte sprong pijnloos in het water landt. Stelselmatig zijn we hoger gegaan, waarbij Otto-Jan Ham uiteindelijk zelfs – na aanmoedigingen van de intussen trainende Brugse politieschool – van de 10 meter is gesprongen (zie filmpje, red.). Dan heb ik hem ook nog de basis van een achterwaartse salto aangeleerd. Dat heeft Otto-Jan Ham geprobeerd op 5 meter, maar dan heeft hij een pijnlijke, platte val gemaakt. Er is nog werk…”

“Hoe groot ik de kans inschat dat hij zal springen ? Zoals de situatie nu is, ben ik 95 procent zeker dat hij níét zal springen. Op 10 meter was de schrik al zo groot, dat hij zijn controle en evenwicht verloor. Als dat op 20 meter zou gebeuren, is dat bijzonder gevaarlijk. Iedereen zal het hem nu afraden om te springen.”

Niet in Bellewaerde

Er is één belangrijk detail : waar in België kan je vanaf 20 meter hoogte in het water springen ? “Ik heb al gedacht om hier in Brugge een afsprong van tien meter hoog te maken, zodat ik zo aan de opgelegde hoogte geraak, maar ik denk dat het plafond daartoe niet in staat is”, grapte Otto-Jan Ham nog. “Maar bij deze doe ik nog eens een oproep : wie kan me helpen aan een geschikte locatie ?”

De makers polsten woensdagmorgen alvast bij het Bellewaerde Park in Ieper. Sinds enkele jaren pakt het pretpark immers uit met de Pow Wow-show, waarbij een stuntman een duik neemt vanaf een hoogtemast van 25 meter. “We hebben inderdaad de vraag gekregen van de productie,” vertelt woordvoerder Kristof Louagie, maar helaas hebben we de ploeg moeten ontgoochelen. Tijdens het winterseizoen is het park immers gesloten en liggen de masten opgeborgen. We kunnen dus niet helpen.”

Of Otto-Jan Ham springt vanaf 20 meter of überhaupt een geschikte locatie vindt, weten we volgende week maandag…

(Olivier Neese)

De Ideale Wereld, van maandag tot en met donderdag om 19.35 uur op Vier

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier