REPORTAGE Op de set van Bevergem, nieuwe West-Vlaamse serie van en met Freddy De Vadder

Redactie KW

Woensdagmiddag mocht de pers een kijkje nemen op de set van Bevergem, de nieuwe West-Vlaamse fictiereeks rond Freddy De Vadder, die eind volgend jaar op Canvas moet verschijnen.


De plannen voor Bevergem dateren al van een kleine vijf jaar geleden, toen Bart Vanneste -beter bekend als Freddy De Vadder- vrienden en collega’s optrommelde om een eigen reeks uit te werken. In het West-Vlaams natuurlijk. Elk van de acteurs had inbreng in zijn of haar personage, waarna het script werd uitgewerkt door Bart, Dries Heyneman en Wannes Cappelle. Die laatste kennen we van Het Zesde Metaal. Dries en Wannes nemen ook een rolletje voor hun rekening en krijgen daarbij het gezelschap van het kruim van West-Vlaamse acteurs. Alhoewel de meesten ondertussen verkast zijn naar Gent of Antwerpen, hebben ze hun moederdialect niet verleerd. Piet De Praitere, Ann Tuts, Wim Willaert, Ilse De Koe, Han Coucke, Sebastien Dewaele, Maaike Cafmeyer en Isabelle Van Hecke treden dan ook aan in hun voertaal.

REPORTAGE Op de set van Bevergem, nieuwe West-Vlaamse serie van en met Freddy De Vadder


De regie ligt in handen van Bruggeling Gilles Coulier, die al twee keer met een kortfilm op de programmatie van het Filmfestival van Cannes stond. Coulier werkte overigens al drie keer samen met Wim Willaert. Die ziet in Bevergem zijn Eigen Kweek-collega’s Maaike Cafmeyer en Sebastien Dewaele terug. Coulier vormt samen met Gilles De Schryver het productiehuis De Wereldvrede. Ook BroekToe van Gunter Lamoot staat mee in voor de productie.

REPORTAGE Op de set van Bevergem, nieuwe West-Vlaamse serie van en met Freddy De Vadder


Bevergem is de naam van het pittoreske dorp, waarin Freddy De Vadder terecht komt. De reden van zijn komst is onduidelijk, maar hij zet ongewild het dorp in rep en roer. De inwoners, waarvan de meesten zelf al een hoek af hebben, raken met hem bevriend. Acht afleveringen lang leer je de excentrieke en vaak komische personages kennen.

De meeste opnames zijn voorzien in Zwevegem, waar al sinds eind juni gefilmd wordt. De opnames lopen nog zeker tot eind augustus, maar zitten naar verluidt op schema. Het gaat er op de set ook duidelijk relaxed aan toe, zelfs ondanks het soms lange wachten. Of het nu aan hun West-Vlaamse roots ligt of niet, het klikt duidelijk tussen de acteurs en actrices, die zich af en toe moeten weren tegen de slappe lach tijdens en tussen de opnames. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat er naast de acht afleveringen ook een special zal uitgezonden worden met de making of en bloopers.

REPORTAGE Op de set van Bevergem, nieuwe West-Vlaamse serie van en met Freddy De Vadder


In de scène die woensdag werd ingeblikt dreigde het personage van Sebastien Dewaele van het dak te springen, terwijl de Bevergemnaars hem op andere gedachten proberen te brengen. De scène zal uiteindelijk nog geen halve minuut effectief beeld opleveren, maar nam wel een hele namiddag in beslag. Er werd eerst gefilmd vanop de grond, waarna de point of view van Sebastien Dewaele aan de beurt kwam. Door de hoogte was er veel ruimte en aandacht voor de veiligheid van cast en crew. Daarbij kregen ze de hulp van de plaatselijke brandweer. Vandaag worden er binnenscènes opgenomen met onder meer Maaike Cafmeyer en Ann Tuts.

(BVB – Foto’s BVB)