REPORTAGE Arne Quinze debuteert op Rock Werchter met… kunstproject

Redactie KW

Rock Werchter en Arne Quinze broeden al twee jaar op een artistieke samenwerking. De uitbreiding van het terrein zorgt ervoor dat de plannen eindelijk realiteit worden.

Kunstenaar Arne Quinze bedacht de constructie voor North West Walls, een ongewone, indrukwekkende constellatie van zeecontainers. Arne kiest ervoor geen eigen werk te presenteren in Werchter. Hij zal echter wel als curator van North West Walls aantreden. Hij nodigt street art-kunstenaars uit om aan het werk te gaan op het canvas dat hij bedacht. Elk jaar zullen nieuwe werken North West Walls sieren, meldt Rock Werchter op zijn website.

Architecturaal canvas over 360°

Arne Quinze wil de toeschouwer een nieuwe blik bieden op zijn omgeving. Voor North West Walls bedacht hij een architecturale constructie van zeecontainers. De hoogste toren is zo’n 20 meter hoog. De containers zijn op een organische, maar weldoordachte wijze op elkaar gestapeld in drie torens. Technisch gezien geen sinecure, want nooit eerder werden zo veel containers op zo’n schijnbaar chaotische manier op elkaar gestapeld. Metalen platen op de containers zorgen ervoor dat de walls bewerkbaar zijn en geschikt voor allerhande technieken. Het resultaat: een architecturaal canvas over 360°.

De constructie weerspiegelt de dynamiek van de straat maar is ook een duidelijke verwijzing naar de gestructureerde chaos die toch wel typerend is voor het werk van Arne Quinze.

Toegankelijk

Curator Arne Quinze wil met North West Walls het publiek een inzicht geven in de wereld van street art. Tegenwoordig siert prachtige street art de steden. Vaak zijn het kunstwerken van topniveau. Anno 2014 draaien street artists mee in het internationale kunstcircuit en vinden ze hun weg naar de meest prestigieuze galerijen. Hun kunst blijft echter steeds -letterlijk en figuurlijk- toegankelijk voor een breed publiek.

Graffitikunstenaars staan allesbehalve naïef tegenover de maatschappij. Ze reizen de wereld af en doorkruisen culturen. Ze beschikken dan ook over een sterk gecultiveerde kijk op en inzicht in onze moderne wereld. Hun kunstwerken resulteren vaak in complexe verhalen met een boodschap. Enorm boeiend om naar te kijken. Bovendien gaan street artists niet langer gewoon een muur te lijf met een spuitbus. Er zijn intussen zoveel andere technieken, waarbij verfstiften, borstels, stencils, ruimtelijke elementen, … worden gebruikt.

Verzuring aankaarten

Hoewel kunst één van de hoekstenen van de maatschappij is, blijft de drempel naar kunsthuizen voor veel mensen hoog. Straatkunst slaat een belangrijke brug tussen de kunst en de gemeenschap. Kunst in het straatbeeld kan de verzuring van de maatschappij aankaarten, mensen ertoe aanzetten ruimer te denken, te relativeren.

Voor deze eerste editie van North West Walls is Arne Quinze op zoek gegaan naar een zo breed mogelijke verscheidenheid. Van het zeer klassieke graffitiwerk met lettercomposities tot een meer surrealistische hedendaagse benadering. Elk van de vijf uitgenodigde artiesten behoort tot de absolute wereldtop en heeft een eigen stijl en gerespecteerde techniek. Drie van hen zijn trouwens Belgisch.

Werk wordt afgebroken

Donderdag kreeg Arne Quinze te horen dat hij een straatfeest krijgt naar aanleiding van de afbraak van zijn werk ‘The Sequence’ aan het Vlaams Parlement. De kunstenaar kreeg misschien wel de meeste bekendheid met zijn ‘Rock Strangers’, een ander spraakmakend kunstwerk op de zeedijk in Oostende.