Replica Lunar Rover Vehicle tot zondagavond te bewonderen in Knokke

© DM
Redactie KW

Tot en met zondagavond pakt Omega uit met een opmerkelijke ruimtevaarttentoonstelling bij juwelier De Maere in de Koninginnenlaan 7. Er is een fraaie replica van de maanwagen, Lunar Rover Vehicle of kortweg LRV, te bewonderen.

De astronauten van de laatste drie Apollo-missies reden over het maanoppervlak met een Lunar Rover Vehicle, een vervoermiddel dat lijkt op een gestreepte duinwagen. Twee zilveren zinkbatterijen dreven de elektrische motoren op elk van de vier wielen aan. De Lunar Rover, ontworpen door Boeing, werd in het vrachtcompartiment van de daaltrap van de maanlander (Lunar Module) naar het maanoppervlak gebracht. Om het compact te maken, werd het frame van de Rover gescharnierd met drie segmenten die samen gevouwen werden. De wielen vouwden zich tegen het chassis. Het voertuig, dat wetenschappelijke instrumenten meedroeg, had opslagruimte voor de maanstenen die de astronauten verzamelden tijdens hun maanwandelingen.

Omega viert dit jaar de 60e verjaardag van hun legendarische Speedmaster collectie en als eerbetoon aan ruimtvaarder Gene Cernan zakte de Lunar Rover naar Knokke af. De officiële opening vrijdagmiddag gebeurde in het gezelschap van de wereldvermaarde Belgische kunstenaar Paul Van Hoeydonck. Hij heeft de replica mee van “Fallen Astronaut” het beeldje dat hij ontwierp en door de bemanning van Apollo 15 in 1971 op het maanoppervlak is neergelegd.

(DM)