Renaissance en barok herleven in Sterrebos

Het barokkasteel Sterrebos is straks het decor voor Angels, Witches & Bitches. (foto SB)
Redactie KW

Met Valentijn wordt de start gegeven voor een twee weken durend renaissance- en barokspektakel in kasteel Sterrebos. Maar Angels, Witches & Bitches beperkt zich niet tot die veertiendaagse. “Bijna het hele jaar worden diverse activiteiten aangeboden”, vertellen initiatiefnemers Luc Lapere en Kris Vercruysse.

De renaissance betekent letterlijk de wedergeboorte en is de naam die men geeft aan de periode die volgde op de wat donkere middeleeuwen. In alle kunstvormen wordt in die periode de klassieke Grieks-Romeinse cultuur herontdekt en worden kunstenaars als Da Vinci, Michelangelo, Jeroen Bosch en onze eigen Adriaen Willaert wereldberoemd.

De overdaad in die kunstvormen neemt steeds grotere proporties aan en vanaf 1600 spreken we van barok met namen als Rubens, Beethoven en Caravaggio. Het is ook de tijd waarin vrouwelijke artiesten zich gaan meten met de mannen. Niet altijd ongevaarlijk want ook de heksenvervolgingen staan in deze geschiedenisperiodes genoteerd.

Barokkasteel

Initiatiefnemers voor dit kunstproject in het kasteel van het Sterrebos zijn bronsbeeldhouwer Luc Lapere en kunstschilder Kris Vercruysse. “Momenteel is er een nieuwe renaissance bezig in de kunst en de interieurbranche”, legt Luc uit.

“We grijpen terug naar realisme, de pure métier en de klassieke schoonheid. De tentoonstelling die we opbouwen kadert in die optiek. En omdat de vrouw een belangrijke kunstpartner is geworden in de barok gingen we op zoek naar dames die net zoals wij gedreven en gepassioneerd zijn, een eigenheid hebben en die vanuit hun fantasie en vanuit het beheersen van hun stiel nieuwe dingen scheppen.”

“We vonden Christien Dutoit en Conny Roels bereid om samen met ons een tentoonstelling op te zetten in het kasteel, dat trouwens een van de best bewaarde barokkastelen is in het land. Op 16, 17 februari, net na Valentijn dus, en op 23 en 24 februari is de expo gratis te bezoeken telkens van 10 tot 18 uur.”

Schoolbezoeken

“Tijdens de week zijn de Roeselaarse scholen welkom. Ze krijgen een woordje uitleg over de kunstwerken, over het kasteel, over de historische periodes en de bijhorende Louis XIV-etiquette en ze mogen ook zelf aan de slag. Hun kunstwerkjes zijn te zien tijdens de weekends.”

Angels, Witches & Bitches beperkt zich echter niet tot deze twee weekends in het Sterreboskasteel. Het hele jaar zetten Luc Lapere en Kris Vercruysse tal van projecten op. “De start geven we al op 12 februari in ARhus. Pascale Platel praat er over vrouwen, zusters, liefde, verleiding en nog veel meer. Dit doen we samen met Vormingplus en de avond past ook in de reeks ARhumenten van het kenniscentrum.”

“Op Valentijnsdag 14 februari is er een klavecimbel en traversoconcert in het kasteel en dit is dan weer een coproductie met Oekene NV – vzw Collectief De Link. The Day After Valentine is de titel van een literaire avond met Daniel Billiet en Tom Veys van Woordentij vzw. Die vindt plaats in het kasteel op vrijdag 15 februari om 20 uur.”

“Verder op het jaar is er ook nog een avond met minnegedichten (22 februari) en een harpconcert met Luc Vanlaere en het Vocaal Ensemble Blush (23 februari). Ook restaurant De Huiskamer heeft een speciaal renaissanceaanbod klaar en Angels, Witches & Bitches werkt mee aan Manor goes Classic in juni en de heksenstoet in Beselare in juli. Eindigen doen we in schoonheid met een open atelier bij de vier kusntenaars thuis in oktober”, besluit Luc Lapere.

Voor sommige van deze activiteiten moet ingang betaald worden en kan worden gereserveerd. Alle info is te vinden op de gelegenheidswebsite van Angels, Witches & Bitches. (Bart Crabbe)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier