Regisseur Robin Pront filmt scène van ‘D’Ardennen’ in Brugse rechtbank

Redactie KW

Het personnage van acteur Kevin Janssens krijgt in de film negen jaar cel.

Ook zijn vrijlating uit de gevangenis werd in Brugge gedraaid.

Het is niet de de eerste keer dat de Brugse rechtbank het decor vormt voor een Vlaamse langspeelfilm. Twee jaar geleden nam regisseur Jan Verheyen zijn film ‘Het Vonnis’ op in het Brugse assisenhof. Gisteren was het de beurt aan de jonge regisseur Robin Pront die er een scène kwam inblikken voor zijn eerste langspeelfilm ‘D’Ardennen’.

De film gaat over twee broers die na een uit de hand gelopen homejacking de draad van hun leven weer proberen op te pikken. Hoofdrollen zijn weggelegd voor acteurs Kevin Janssens en Veerle Baetens, die na haar rol van advocate in ‘Het Vonnis’ voor de tweede keer in de Brugse rechtbank mocht acteren. Kevin Janssens en Veerle Baetens waren gisteren allebei van de partij in de Brugse rechtbank. Kevin Janssens, die voor zijn rol een ruig kapsel en oorbellen kreeg aangemeten, speelt de broer die na een homejacking negen jaar cel krijgt. Veerle Baetens is deze keer geen advocate maar het lief van het personnage van Janssens.

“Inhoudelijk heeft de film voor de rest geen enkele band met Brugge”

Hoewel de film zich grotendeels in Antwerpen afspeelt koos de regisseur toch voor de Brugse rechtbank om de scène van de veroordeling in te blikken. “De Brugse rechtbank heeft heel wat ervaring met filmploegen waardoor de samenwerking opperbest is”, verduidelijkt regisseur Robin Pront. “Deze locatie heeft ook logistieke voordelen. Daarenboven heeft de hoofdgriffier ons flink geholpen, onder meer met suggesties die het realisme ten goede komen. Ook de nabijheid van de Brugse gevangenis was een troef. Daar konden we de scène draaien van de broer die na vier jaar cel de gevangenis mag verlaten. Inhoudelijk heeft de film voor de rest geen enkele band met Brugge. Alles speelt zich af in Antwerpen en uiteraard ook in de Ardennen. Woensdag starten we met de opnames in de Ardennen. De Antwerpse scènes werden eerder al ingeblikt.”

Het scenario van D’Ardennen is gebaseerd op een theatertekst van Jeroen Perceval, die ook meespeelt in de film. Als het personnage van Janssens na vier jaar vrijkomt probeert zijn broer, gespeeld door Perceval, hem weer op het rechte pad te krijgen. “En dat zorgt voor de nodige wrijvingen”, zegt Robin Pront. “D’Ardennen is een vrije gewelddadige film maar de prent beschikt ook over de nodige humor.” De film komt in het voorjaar van 2016 in de zalen.

(AF – Foto MVN)