Regisseur Jan Bultheel uit Veurne werkt aan nieuwe speelfilm met motion capture

Jan Bultheel pakte voor Cafard uit met een primeur voor de Vlaamse filmindustrie. © MF
Matthias Feyen
Matthias Feyen Redactie KW

De regisseur uit Veurne is volop bezig met een opvolger voor het knappe ‘Cafard’, dat in de running is voor twee Ensors op het Filmfestival Oostende. ‘Canaan’ zou in 2019 moeten uitkomen.

Vrijdagavond vindt in het kader van Filmfestival Oostende de jaarlijkse uitreiking van de Ensors, de Vlaamse filmprijzen plaats. Jan Bultheel, geboren en getogen in Veurne, is met zijn prent ‘Cafard’ in de running voor twee Ensors. De filmmaker pakte uit met een primeur voor de Vlaamse filmindustrie. Hij werkte met mocap (motion capture), de techniek die gebruikt wordt om bewegingen van mensen te kopiëren naar realistische animaties. Nooit eerder verscheen een animatiefilm in mocap.

Twee nominaties

De film is een jaar na zijn première in de running voor twee Ensors, namelijk die voor het beste scenario (Jan Bultheel) en die voor beste muziek (Hans Helewaut). “Het is heel mooi dat we twee nominaties in de wacht hebben gesleept. Vooral de nominatie voor beste muziek vind ik een mooie erkenning voor Hans Helewaut. Hij draait al lang mee in de muziekwereld. In die categorie zijn ook Guy Cabay (Problemski Hotel) en Soulwax (Belgica) genomineerd, twee straffe tegenkandidaten”, reageert Jan.

Ik heb bedenkingen bij de nominaties van de Ensors. Dit jaar kapen drie favorieten – Black, Belgica en D’Ardennen – alle nominaties weg. Eigenaardig, want er zijn ongelofelijk veel Vlaamse films verschenen het voorbije jaar. Dat vind je niet terug in de nominatielijst. Ik zal blij zijn als we een prijs kunnen meepikken”, klinkt het.

Première in 2019

“Ik ben bezig met een nieuwe langspeelfilm. Momenteel werk ik volop de development af van mijn tweede film. Begin volgend jaar mik ik op steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds om hopelijk in de zomer van 2017 te kunnen draaien. Ik ben al anderhalf jaar bezig met Canaan, zoals de titel zal heten. Ik kan al verklappen dat we opnieuw met mocap aan de slag gaan. De cast ligt al grotendeels vast. De film zou in 2019 moeten uitkomen. Een première op het Filmfestival Oostende zou een grote eer zijn”, aldus Jan Bultheel.

(MF)