Raymond van het Groenewoud triomfeert met ’40 jaar Meisjes’ in zijn hometown Brugge

De immer onvermoeibare Raymond met zonen op het podium © SVV
Redactie KW

Om de veertigste verjaardag van zijn klassieker ‘Meisjes’ te vieren, is Raymond van het Groenewoud momenteel op tournee met een band. Gisterenavond speelde hij een thuismatch in de Magdalenazaal in Brugge. De 67-jarige grootmeester van het Nederlandstalige lied vulde zijn playlist met liefst 23 nummers, liet zich tijdens verschillende liederen assisteren door Slongs Dievanongs (die rapt in ‘Bonestaakdans’ op Raymonds onlangs verschenen album) en spreidde voor de zoveel keer tentoon dat er op rocken geen leeftijd hoeft te staan.

De organisatie van het concert in de Magdalenazaal in Brugge lag in handen van de Brugse Steinerschool. Geen toeval, want Raymonds oudste zonen Jasper (33) en Leander (30) liepen er school en vandaag zit ook zijn kleindochter Lila er op de schoolbanken. Veel aanwezige sympathisanten van voornoemde school dus, maar ook veel fans van van het Groenewoud, zodat de Magdalenazaal zo goed als vol gelopen was voor de Brugse passage van Raymonds ’40 jaar Meisjes’-tournee.

Samen met zijn band, waar ook een prominente rol in is weggelegd voor Leander (“Mijn muzikale manusje-van-alles” (dixit Raymond), laveerde de ingeweken jongen uit Schaarbeek doorheen een ronduit indrukwekkend oeuvre dat inmiddels meer dan veertig jaar omspant.

Raymond staat voor nagenoeg evenveel gevoelens als een mens kan bevatten en uitstralen en daar gaf hij, geruggensteund door een ontspannen musicerende groep, gedurende twee uur lucht aan: sexy (‘Er gaat niets boven seks’, van zijn jongste cd ‘Allermooist op aard), er de beuk in gooiend (‘Maria, Maria, ik hou van jou’), diepzinnig (‘Vrede zal heersen’), mijmerend (‘Wat een fijne dag’), uitbundig (‘Bostella’), dansant (‘Cha Cha Cha’), filosofisch (‘Aan de Meet’), relaxed (‘Warme dagen’) en bovenal grappig, in zijn vaak onnavolgbare, los-uit-vuistje bindteksten (“Mijn favoriete eigen nummer? ‘Harde Porno’, waarna hij ‘Meisjes’ inzette).

Mocht dit concert een tenniswedstrijd geweest zijn, luidde het verdict ‘Game, set and match’: Raymond van het Groenewoud. Een vlotte driesetter, met nauwelijks spelletjes voor de immer groeiende sikkeneurbrigade.

(SVV)

Setlist

2. Er gaat niets boven seks

3. Geen ontkomen aan

4. Maria, Maria, ik hou van jou

5. Nu of Nooit

6. Vrede zal heersen

7. Wat een fijne dag

8. Niets heeft nog zin (zonder jou)

9. Bostella

10. Het verschil met mijn vriend Jan (over Johan Boskamp)

11. Cha Cha Cha

12. Vroeger was het beter

13. Ik doe niet mee

14. Brussels by Night

15. Aan de Meet

16. Warme dagen

17. Trek het je niet aan

18. Vallen en Opstaan

19. Twee Meisjes

20. Meisjes

Bisronde

1. (Het ronduit hilarische) Ik ben de befkampioen (gezongen door Leander van het Groenewoud, die tegelijk accordeon speelde)

2. Je veux de l’amour

3. Liefde voor Muziek

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier