Raoul Servais ontvangt filmprijs in Zagreb

© BELGA
Redactie KW

Raoul Servais (88) neemt maandagavond bij de opening van het animatiefilmfestival Animafest in Zagreb (Kroatië) de Lifetime Achievement Award in ontvangst die dat festival hem vorig jaar toekende. Dat meldt het fonds Raoul Servais.

Dinsdagnamiddag programmeert het festival een retrospectieve met negen films van Servais, gevolgd door een vraag- en antwoordsessie met het publiek.

In zijn motivering voor de prijs bestempelt Animafest in een persmededeling Raoul Servais als “een van de belangrijkste vernieuwers en een van de belangrijkste vertegenwoordigers van existentialistische animatie”. Voor Servais, eerder al geboekstaafd als ‘vader van de Belgische animatiefilm’, ‘tovenaar van Oostende’ en ‘revolutionair filmmaker’ is de ‘existentialistische’ omschrijving nieuw. “Maar waarom niet?”, reageert hij filosofisch.

Tot de 16 animatiegrootheden die in Zagreb eerder al de prijs ter bekroning van hun carrière kregen, behoren onder meer Norman McLaren, Chuck Jones, Jan Svankmajer, Paul Driessen, Hayao Miyazaki en Michel Ocelot.

(BELGA)