Radiostem uit de jaren ’80 keert terug in de ether

Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Peter de Groot presenteert vanaf 28 oktober ‘De Rockshow’ op Radio 2. West-Vlamingen herinneren hem wellicht nog als de stem van de West-Vlaamse regionale uitzendingen in 1983 vanuit de studio in Kortrijk.

Peter bracht de rock op Radio 2, toen nog BRT2 West-Vlaanderen, en was jarenlang het uithangbord van de regionale uitzendingen. “Ik doe het gewoon zoals vroeger eigenlijk: de studio in en zien wat op me af komt. Maar niet onvoorbereid natuurlijk, alleen mag dat niet te horen zijn. Ik heb dus twee uur ‘speeltijd'”, lacht hij.

Peter de Groot (schuilnaam voor Jan Vandenborre) begon op 1 september 1976 in Kortrijk zijn stage als producer. Net een maand later presenteerde hij op dinsdagavond zijn eerste programma ‘Pop op een pitje’. Later kwamen daar nog een paar avondprogramma’s bij met onder meer ‘De nacht wacht wel’ en ‘Rockgolf’. Toen BRT 2 het popblok Radio 2 invoerde verhuisde hij naar dinsdagavond. Na het verdwijnen van dat blok hield Peter op dinsdag nog ‘Rockgolf’ over en op vrijdagnamiddag ‘Het Algemeen Belang’.

In 1983 startten de regionale uitzendingen. De regionale uitzending in West-Vlaanderen werd ‘Studio West’ gedoopt, naar analogie met Studio Brussel. Peter richtte zich in dat programma muzikaal op jongeren omdat die nog wel eens aan de afstemknop van de radio durfden te morrelen. Eind 1997 stopte hij met presenteren. Vanaf zaterdag presenteert hij opnieuw een Radio 2-programma: De Rockshow op zaterdag tussen 20 en 22 uur.