Radio Melinda: nieuwe studio, extra frequentie

Hannes Hosten

Radio Melinda heeft zijn erkenning binnen voor het frequentiepakket Middelkerke-Nieuwpoort. De zender kijkt nu uit voor het plaatsen van een zendmast in Nieuwpoort. “Maar voor ons mocht alles eigenlijk blijven zoals het was”, zegt voorzitter Walter Schoutteet. Radio Melinda staat trouwens voor nog een grote omwenteling: de studio verhuist van de vertrouwde caravan aan de Kromme Elleboog naar een echt lokaal vlakbij, in de nieuwe carwash van neef Chris Schoutteet.

Deze reportage maakt deel uit van ons Dossier Nieuw Radiolandschap.

Radio Melinda startte zijn uitzendingen in 1982 op een boerderijtje aan de Verloren Kost in Snaaskerke. Later verhuisde de zender naar de Steenovenstraat in Snaaskerke, toen al in de caravan. Die caravan werd ruim 25 jaar geleden verplaatst naar de Kromme Elleboog, vlakbij het huis en bedrijf van de grondleggers: Gentil Schoutteet en Lisette Ryckeman, beter bekend als pépé en mémé Melinda, intussen allebei overleden.

Nieuwe studio

“Ik was van bij het begin bij de radio betrokken”, vertelt hun zoon Walter Schoutteet, ook bekend als dj Steve Kenwood. “Ik ben nu voorzitter, spreek de reclamespots in en maak af en toe nog een programma. De eigendom van mijn ouders is intussen verkocht aan mijn neef Chris, de zoon van mijn broer. Hij bouwde hier de nieuwe carwash CGS Cleaning, die nu zaterdag wordt geopend. Maar gelukkig stelt Chris in de nieuwbouw een lokaal ter beschikking van Radio Melinda.” “Dat hadden we van in het begin afgesproken hé, nonkel”, aldus Chris. “Ik zou zorgen dat Radio Melinda kan blijven bestaan.”

“We zijn natuurlijk blij dat Chris ons een nieuwe locatie geeft, maar de nostalgie van Radio Melinda zal een beetje verdwijnen”, vreest Walter. “Maar de caravan is wel versleten en zou afsteken tegen de nieuwbouw. Ook in onze nieuwe studio zullen wij elke dag van ‘s ochtends tot ‘s avonds uitzenden. We wisselen live uitzendingen af met programmatie door de computer. We beschikken over een 15-tal dj’s die hier live plaatjes komen draaien en dan nog enkele mensen die hun programma’s opnemen op de computer.”

“Met de caravan zal ook de nostalgie een beetje verdwijnen”

“Veel luisteraars”

“We brengen een gemengde programmatie, oude en nieuwe nummers, Vlaamse, Franstalige en Engelstalige muziek, voor elk wat wils. Nieuwsuitzendingen brengen we niet, wel veel informatie over activiteiten die in de regio plaatsvinden. We zijn te horen van Oostende tot Nieuwpoort, Gistel en Oudenburg. Er wordt veel geluisterd naar Radio Melinda, dat weet je omdat je er veel hoort over praten. Heel wat mensen bellen ook naar onze live programma’s.”

“Het nieuwe radiofrequentieplan? Voor velen een ramp“, weet Walter Schoutteet. “Het is spijtig voor mensen die jaren hun best doen en er nu plots uitvallen. Want ik zie niemand als concurrenten, het zijn allemaal collega’s. Wij hebben ook met een bang hartje afgewacht. Maar we zijn blij dat we erbij zijn. We krijgen zelfs meer dan we vroegen: naast onze huidige frequentie 107.8 FM mogen we ook in Nieuwpoort in de ether op 107.2 FM. We zijn nu aan het bekijken waar in Nieuwpoort we de antenne kunnen plaatsen. Dat zal een hele investering zijn. We zullen normaal doorstralen van de ene antenne naar de andere.”

“Allemaal dubbel werk”

“Er komen nog heel wat andere extra kosten bij: SABAM, billijke vergoeding… Voor de aanvraag zelf moesten we ook al 500 euro neertellen. Wat kost er tegenwoordig geen geld hé? Voor ons mocht het gerust blijven zoals het was. Maar we zullen er onze schouders onder steken en ons best doen om meer reclame te werven. Het zal allemaal dubbel werk zijn. Hopelijk vinden we nog nieuwe sponsors. Zonder centen ben je niets. We hebben alles altijd correct gedaan, maar het is schaffelen om rond te komen. Rijk word je hier niet van.”

“Maar we hopen vol te houden, met dank aan iedereen die hier belangeloos en in goede verstandhouding radio komt maken”, zegt Walter. “Het is een dure hobby aan het worden. Maar het is een microbe, dat zit erin. En leuk is ook de respons die je krijgt. Wij bereiken vooral een ouder publiek, maar ook de jongeren kennen ons. Op bouwwerven, als er eens een plaatje moet worden aangevraagd op een feestje… Dan vinden ze Radio Melinda wel.”

Radio ‘t Vissertje verdwijnt

Radio ‘t Vissertje verdwijnt op 31 december uit de ether.

“Wij kregen in juni een brief met de melding dat onze vergunning in december vervalt”, vertellen ze ons bij radio ‘t Vissertje. “We wilden een nieuw dossier maken, maar kregen twee weken later een telefoontje dat we nog niets hadden ingestuurd. Blijkbaar waren we te laat. We hadden het met de computer moeten doen, maar daar moesten we 600 euro voor betalen. Een hele cirque, maar het is geen avance meer. We hebben geen vergunning meer en zullen er eind dit jaar mee stoppen.”