Radio Media wil over provinciegrenzen heen

"Stel dat geen enkele aanvraag goedgekeurd wordt, dan is stoppen de enige optie", beseft voorzitter Ludo Daelman. (Foto GBA)
Redactie KW

Voor dertien lokale radiozenders blijft de onzekerheid knagen. Een daarvan is Radio Media. Samen met Gaveromroep strijden zij in onze provincie voor het frequentiepakket in regio Deerlijk/Waregem en ook in regio Avelgem. Pas in november komt er een beslissing.

Deze reportage maakt deel uit van ons Dossier Nieuw Radiolandschap.

Het begon allemaal op 21 januari 1983, radio Media ging onder de naam Radio Express voor het eerst van start in Anzegem. De eerste uitzendingen gebeurden vanuit de gebouwen van Vanlancker Textiel in de Holstraat in Anzegem. Het station was uit een scheuringsgroep binnen Radio Intercity Anzegem ontstaan. Maar het bleef niet van een leien dakje lopen, op 21 februari 1986 werd Radio Express in beslag genomen en stopte men de uitzendingen. Een proces-verbaal bracht zelfs een aantal medewerkers voor het gerecht. Het optimisme bleef groot, maar men kon het muzikaal kloppend hart niet meer reanimeren.

Gelukkig schoot Radio Antares te hulp. In juni 1986 ging het station onder dezelfde naam opnieuw van start, deze keer in Avelgem. Het station werd dus voortaan een officiële lokale omroep. Op 25 februari 1992 sterft Radio Express een stille dood en wordt meteen de geboorte gevierd van Radio Media in Avelgem. Door de ligging wist Radio Media steden als Kortrijk, Harelbeke, Waregem, Oudenaarde en Ronse te bereiken. Momenteel staat de zendmast boven op de gebouwen van Clovis Matton in Kerkhove en bevindt de studio zich in de Pontstraat in Kluisbergen.

Vier pakketten

Naar aanleiding van de verdeling van de zendfrequenties van het West-Vlaamse medialandschap, moest ook Radio Media een dossier indienen waar de minister binnenkort zal over oordelen en goedkeuringen geven. Voorzitter van Radio Media, Ludo Daelman, weet te vertellen dat er vier verschillende pakketten zijn ingediend. “We hebben een aanvraag ingediend voor Oudenaarde-Kluisbergen, een aanvraag voor Oudenaarde-Kluisbergen-Zingem, een aanvraag voor Waregem-Deerlijk en ten slotte ook voor Avelgem. We weten dat we maximaal twee ervan zullen doorkrijgen. Van Oudenaarde-Kluisbergen zijn we zo goed als 100 procent zeker, aangezien Radio Brouwer ermee stopt.”

Zendmasten

Er zijn ook al duidelijke vooruitzichten bij de goedkeuringen. “We zouden graag uitpakken met twee aparte producten, Radio Media en Radio Media-West. Dat worden twee aparte programmaties met andere presentatoren. We gaan ons vooral richten op lokaal nieuws en muziek voor iedereen. Onze slogan is dan ook ‘Altijd in jouw buurt’. Nieuw is dan ook dat we de grens van twee provincies zouden kunnen overlappen”, aldus Ludo. “Als we het geluk hebben om twee gebieden aangeduid te krijgen, zullen we extra medewerkers nodig hebben. Ook zendmasten zijn dan een nood. Daarvoor hebben we al wat locaties in gedachten.”

En stel dat geen enkele aanvraag goedgekeurd wordt? “Dan is er maar één optie en dat is stoppen”, reageert Ludo kort.