Raadsel uit carrière Will Tura opgelost

Will Tura. (Foto VRT)
Redactie KW

De carrière van Will Tura leek ook in Nederland een lang leven beschoren. Maar zijn overbekende hit ‘Draai dan 797204’ viel daar niet in goede aarde. Dat bleek gisterenavond in het programma De neus van Pinokkio, dat draait rond showbizzgeheimen.

In De neus van Pinokkio op Eén brengt presentator Bart Peeters samen met zijn wijsmakers Tine Embrechts en Adriaan Van den Hoof verhalen over bekende en minder bekende sterren. Of het klopt wat ze vertellen, laten ze over aan het publiek en twee bekende spelers.

Gisterenavond speelde Will Tura een hoofdrol in één van de verhalen. Tura was in de jaren 60 erg populair in België, dus kon het niet lang duren vooraleer zijn singles ook in de top 10 in Nederland stonden. Maar ineens kwam er aan Wills carrière in Nederland een einde. Een voorlopig einde, maar toch… Ongeveer 20 jaar bleef het in Nederland stil rond Will Tura. Dat bleek nu alles te maken te hebben met zijn overbekende nummer ‘Draai dan 797204’.

Natuurlijk was dat niet het eigen telefoonnummer van Arthur Blanckaert, de echte naam van artiest Will Tura. Toch draaiden (toen kon het nog) veel fans het nummer in de hoop hun idool even aan de lijn te krijgen. De entourage van Will had het nummer op voorhand gecheckt en in België was het nummer niet in gebruik. Het nummer werd ook een succes in Nederland. Maar daar was het nummer niet gecontroleerd, en het bleek er wel degelijk te bestaan. In het programma deed Jeanne, een werkneemster van een Rotterdams havenbedrijf, uit de doeken dat ze in 1964 dagelijks tientallen keren naar de telefoon moest lopen en bijna telkens ontgoochelde fans van Will Tura aan de telefoon kreeg. De directeur van het bedrijf, die ondertussen is overleden, kon er echter niet mee lachen. Er werd een klacht ingediend en er kwam een kortgeding. Radiozenders moesten 200 gulden betalen als ze het liedje nog eens zouden draaien. En dat is natuurlijk nefast voor een beginnend artiest zoals Will Tura toen. Tura werd een grote ster in België, maar in Nederland bleef het een hele tijd stil rond de zanger. Maar in de jaren ’80 brak hij in Nederland toch opnieuw door, gelukkig zonder tegenwind.