Prototyping beurs brengt vernieuwers bijeen in Kortrijk

De Prototyping beurs richt zich specifiek op bedrijven of starters die naar vernieuwende oplossingen zoeken in hun productontwikkeling. (Foto Joost Demuynck)
Jasmien Aernout
Jasmien Aernout Medewerker KW

Met de Prototying beurs in Kortrijk Xpo op woensdag 8 en donderdag 9 november levert hogeschool Howest alweer een voortreffelijk visitekaartje af. De beurs is gericht op bedrijven die innovatieve oplossingen zoeken in productontwikkeling, van idee tot productconcept.

De Prototyping beurs vindt voor de derde keer onderdak in Kortrijk Xpo. “De beurs is jaren geleden kleinschalig ontstaan uit de opleiding Industrieel Productontwerpen”, vertelt Bart Grimonprez, expert Prototyping en Additive Manufacturing aan Howest. “Sinds drie jaar kunnen we rekenen op de expertise van Kortrijk Xpo maar Howest levert nog steeds de inhoud.”

Bart Grimonprez is expert Additive Manufacturing. Dat wil zeggen dat hij alles weet over 3D-printing. “Ik kan er uren over vertellen. De hype rond 3D-printing is nu een beetje voorbij, maar het blijft wel een niche natuurlijk. Op dit moment moeten we nog zien wat de echte waarde ervan is. De toepassingen die nu nog overblijven zijn van betekenis.”

Van idee naar concept

De Prototyping beurs richt zich specifiek op bedrijven of starters die naar vernieuwende oplossingen zoeken in hun productontwikkeling. “Alle mogelijke deelaspecten die nodig zijn in dat proces komen in de beurs aan bod. Het gaat heel breed, van workshops waar letterlijk met de hand gewerkt wordt en dingen worden uitgeprobeerd, tot onderzoek via sketches, marktonderzoek, labotests, elektronica, machines, software, virtual reality, 3D-printing, materialenkeuze en patenten. Het gaat dus niet enkel om het technische aspect maar ook om marketing en business. De bezoekers komen uit alle mogelijke sectoren: de landbouw, de medische wereld, de bouw, de hout- of voedingssector… Noem maar op. Het interessante is dus ook dat totaal verschillende sectoren met elkaar in contact komen.”

Bart Grimonprez. (Foto JA)
Bart Grimonprez. (Foto JA)

De beurs is uniek in zijn soort. “Er is geen andere evenement dat zich op deze manier presenteert”, meent Bart. “Prototyping is meer dan een vakbeurs door de veelheid aan sectoren en de verscheidenheid in standhouders. Het is eerder een belevingsevenement waarbij de bezoeker zelf veel kan zien en doen. Ook door een specifieke opbouw van de standen en de verschillende seminars creëren we die sfeer van beleving.”

Opleiding met naam

De opleiding Industrieel Productontwerpen van Howest staat hoog aangeschreven bij bedrijven. “Onze studenten staan ervoor bekend dat ze pragmatisch en praktisch zijn opgeleid. Door het vele werk in het atelier zijn ze dikwijls met materialen bezig geweest. Door die toepassingsgerichte aanpak staan ze dicht bij het werkveld, onze studenten zijn volledig mee met de markt. Tijdens de beurs verplaatsen we ook letterlijk een les of ateliervak naar Kortrijk Xpo.”

Ruim zeventig standhouders vinden een plek tijdens de Prototyping beurs. “Het is fijn om de waarde van onze opleiding te kunnen bestendigen”, zegt Bart Grimonprez. “De beurs zal elk bedrijf dat bezig is met innovatie of nieuwe producten een extra push geven. Het is natuurlijk ook wel een wereld die erg snel verandert, we mikken dus eerder op kwaliteit dan kwantiteit.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier