Private Shelter brengt hedendaagse kunst op Atlantikwall

Redactie KW

In het kader van Gone West loopt op de Atlantikwall in het Provinciedomein Raversyde nog tot 16 november het kunstevenement Private Shelter, met 16 Belgische jonge hedendaagse kunstenaars.


Private Shelter is de derde editie van Freestate. Met deze reeks beeldende kunstexpo’s in situ bouwde het kunstencentrum vrijstaat O. heel wat expertise op. Na twee initiatieven op de oosteroever, streek Freestate nu neer in de Atlantikwall van het provinciedomein.

Inspiratiebron

Binnen het circuit van een oorlogsbatterijen uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog op het Provinciedomein Raversyde kregen hedendaagse kunstenaars als Stijn Demeulenaere, Nicolas Karakatsanis, Renato Nicolodi, Andres Serrano, Jan Van Imschoot, Katrien Vermeire, Frans Gentils… carte blanche om een aantal bunkers en gangen als exporuimte te gebruiken. De kale, donkere, koude bunkers werden zo inspiratiebron en decor voor hun video’s, installaties, foto’s en beeldhouwwerk. Sommige kunstenaars speelden in op het aspect duister en het wegvallen van zintuigelijke waarneming door oorlogsverwondingen. Anderen refereerden naar verstilling, trauma, angst… .

Erg opvallend is de installatie ‘Front’ van Veerle Michiels en Hulstenaar Jonas Vansteenkiste (op de foto samen met helpers Jonathan Verheye en Frans D’Hondt): een echte bunker werd door hen ingekapseld met een houtskeletbouw. Kille, agressieve bunkerarchitectuur versus gastvrije, fragiele openheid van een duinhuis. Naast de expo zelf zet organisator Vrijstaat O. tijdens Private Shelter ook nog een parallelprogramma in situ: concerten, performances, vertelwandelingen…

(ML)

>> Voor alle informatie daarover: www.vrijstaat-O.be. De toegang is gratis mits aankoop voor Atlantikwall.