Prachtige muurschilderijen in Meulebeekse kapel gerestaureerd

Redactie KW

Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad om de muurschilderijen van Edgard Van Baveghem te restaureren in de druk bezochte kapel Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand.

Toezichthouder Lucas Martens : “De familie Thienpondt is nog altijd eigenaar van de kapel. De voorouders waren ooit in een ver verleden nog bewoners van het kasteel Ter Borcht, nu resideert de familie in Oudenaarde. Naar aanleiding van een rapport opgesteld door Monumentenzorg gaf de familie Thienpondt opdracht aan een architect om een restauratiedossier op te stellen.”

Kunstschilder

De echte restaurateurs waren Jan en Guido Clierieck, een schildertweeling. De oorspronkelijke schilderijen werden in 1934 gerealiseerd door Edgard Van Baveghem, laatste bewoner van het kasteel Ter Borcht, burgemeester van Meulebeke van 1921 tot 1927, aannemer (pionier van de prefab – bouw) en kunstschilder.

“Het meest bekende fragment op de muurschilderij is de processie voorgegaan door E.H. Clemens Scherpereel”, weet Lucas Martens. “Van Baveghem plaatste de schilderijen eerst op doek in het kasteel en bracht die daarna aan tegen de muren van de kapel. Toen Edgard Van Baveghem overleed, was zijn taak nog niet helemaal volbracht, het resterende doek werd toch als landschap maar dan zonder personages aangebracht.”

(LB – foto LB)

Lees ook hierover in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Tielt