Pol Deltour (VVJ): Onderzoeksrechter Brugge zit met een probleem

24/11/16 om 10:36 - Bijgewerkt om 10:33

De huiszoeking bij Terzake-journalist Bart Aerts en de inbeslagname van zijn telefoon naar aanleiding van perslekken in de zaak van de Kasteelmoord, is 'hallucinant', zegt Pol Deltour, nationaal secretaris van de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ).

Pol Deltour (VVJ): Onderzoeksrechter Brugge zit met een probleem

© Getty Images/iStockphoto

""Dit is een flagrante schending van de wet uit 2005 op het journalistiek bronnengeheim", aldus Deltour donderdag. De VVJ gaat de kwestie ook aankaarten bij minister van Justitie Koen Geens, klinkt het.

Dat de mobiele telefoon van de VRT-journalist in beslag is genomen, dient volgens Deltour voor het uitlezen van alle communicatie die hij had, 'ook met zijn vertrouwelijke bronnen'. "Journalisten hebben het recht op bescherming van hun vertrouwelijke bronnen", aldus Deltour. "De wet is heel duidelijk, maar dan stel je vast dat die niet wordt toegepast."

Volgens Deltour zit de onderzoeksrechter in Brugge met een probleem. "De onderzoeksrechter zal waarschijnlijk stellen dat die bron zichzelf heeft bekendgemaakt. Maar als de journalist zegt dat hij zijn bron niet openbaart, stopt het."

De openbare omroep VRT protesteerde al met klem tegen de manier van werken van de politie en het gerecht. Er wordt een verzoekschrift ingediend bij de onderzoeksrechter in Brugge 'om de vrijgave van de telefoon te eisen', zei de VRT woensdag in een persbericht.

"Ik hoop dat de VRT nu snel die telefoon terugkrijgt", aldus Deltour. "De journalist is technisch werkloos zonder zijn telefoon. Dan is het ook nog altijd de vraag wat hij nog met zijn telefoon kan doen. De schade is enorm bij Bart Aerts. Wie van zijn vertrouwelijke bronnen zal hem nu nog willen contacteren, nu je ziet dat het zo makkelijk wordt blootgelegd?"

Deltour stelt nog dat de VVJ de journalist alle mogelijke dekking zal geven. "We gaan dit ook aankaarten bij de minister van Justitie, we tillen dit naar het hoogste niveau."

(BELGA)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!