Piv Huvluv over zijn liefde voor vinyl “Ben ik een freak? Ik vrees van wel…”

Foto BP
Redactie KW

Zet zaterdag 16 april maar met stip in je agenda, want dan pakken het Oostendse vuilgebekte duo Preuteleute en stand-upcomedian Piv Huvluv op Record Store Day uit met een dubbel elpee. KW.be zocht uit wat Piv Huvluv met vinyl heeft en stelde hem een aantal vragen.

Het is het label [PIAS] COMEDY dat onder de noemer ‘Comedy On Vinyl’ een serie klassieke, spraakmakende comedyshows uit wil brengen op vinyl. Piv Huvluv en Preuteleute mogen de spits afbijten op de nakende Record Store Day, samen met icoon Toon Hermans. Hun ‘beste van’ collecties komen uit op dubbel vinyl.

Piv Huvluv pakt uit met comedyshow ‘YOLO en meer…’ en Preuteleute perst ‘Anology’ op vinyl.

Piv Huvluv zal op die 16de april alles uit de kast halen voor zijn stand-upshow ‘YOLO en meer’ en daarbovenop zijn pen bovenhalen voor een signeersessie om 14u in Compact Center Mercator, Vindictivelaan 10 in Oostende. De Oostendenaars van Preuteleute signeren ‘in outfit’ om 10 uur in de Mediamarkt van Kortrijk, om 12u30 in de Mediamarkt van Brugge en om 14u30 in de Mediamarkt van Oostende.

Vanaf 16 april kunnen jong en oud dan ook opnieuw genieten van de oeroude Nederlandstalige humor: Een plaat, een elpee of een vinyl, voor velen roept het heel wat herinneringen op. Sommigen hebben ze niet meer, anderen hebben dan weer een heuse platencollectie uitgebouwd zoals de Vlaamse comedy-entertainer Piv Huvluv. Hij snuffelde voor ons eens in zijn platenkast op zoek naar zijn nostalgische muziekjaren.

Hou oud was je toen je je eerste vinyl-plaat kocht?

Piv Huvluv over zijn liefde voor vinyl

“Mijn muzikale smaak werd hoofdzakelijk beïnvloed door Radio 2 dat toen nog een paar alternatieve programma’s presenteerde, maar ook Radio Caroline en Toppop stond geregeld op. De eerste echte wake-up call kwam er toen ABBA het songfestival won in 1974. In 1976 kreeg ik, op 12-jarige leeftijd, met Kerstmis de lp ‘Arrival’ waarop ondermeer Dancin’ Queen en het fantastische Knowing me, Knowing you stonden. Ik heb het lang stil gehouden, omdat ABBA niet echt cool was, maar ik luister er nog altijd graag naar. Exact een jaar later kreeg ik opnieuw een plaat als kerstgeschenk, maar deze maal op eigen verzoek: ‘Heroes’ van David Bowie.

Piv Huvluv over zijn liefde voor vinyl

Niet veel later kocht ik zelf een plaat met mijn spaarcenten. Dat was op 7 februari 1978 in muziekwinkel den Ostensche Ploate, toen tikte ik de recentste lp van Rod Stewart op de kop, ‘Foot Loose & Fancy Free’. Ik weet het zeker, want ik schrijf altijd de aankoopdatum op de binnenhoes als ik een lp of cd koop. Op 14 en 15 mei ga ik in Amsterdam en Antwerpen voor de tigste keer naar Rod Stewart kijken.”

Welke plaat kocht je laatst?

Piv Huvluv over zijn liefde voor vinyl

“Mijn laatste vinyl-aankopen dateren nog van vorige week: ‘Post Pop Depression’ van Iggy Pop, een re-issue van Disraeli Gears van Cream en in een tweedehandszaak heb ik een collectors-item gevonden van de allereerste lp van

Laatst kocht ik ook nog twee cd’s: ‘Dreamland’ van Robert Plant en ‘Years since Yesterday’ van mijn favoriete live-band The Paladins. Die laatste heb ik al lang, maar als ze voor net geen 8 euro in de rekken ligt, dan kan ik dat niet laten liggen…”

Piv Huvluv over zijn liefde voor vinyl
Piv Huvluv over zijn liefde voor vinyl

Wat is je favoriete vinyl?

“Hier kan ik niet om mijn gesigneerde ‘Heroes’-plaat van David Bowie heen. Ik ben ook erg trots op enkele oude edities van platen van The Rolling Stones, The Faces en The Animals, mijn redelijk uitgebreide collectie van Rod Stewart, David Bowie, Steve Wynn, Arno, Wreckless Eric, Neil Young, Warren Zevon, Prince en Bob Dylan, maar ook van recentere bands zoals Wilco, The Black Keys, The Kills, Gomez en Starsailor.”

Piv Huvluv over zijn liefde voor vinyl

Welke platenhoes kan jou het meest bekoren?

“Soms koop ik platen enkel en alleen voor de hoes. En niet enkel als er vrouwelijk schoon op de hoes prijkt. Het summum is ongetwijfeld ‘Electric Ladyland’ van Jimi Hendrix. Ik heb de hoes met zittende en liggende naakte moordgrieten in mijn handen op de binnenkaft van mijn dubbele plaat. Momenteel ben ik ook alles aan het verzamelen van Françoise Hardy, France Gall, Dalida en Nancy Sinatra: een beetje voor de muziek, maar vooral voor de adembenemende mooie hoesfoto’s van deze diva’s.”

Piv Huvluv over zijn liefde voor vinyl

Heb je ooit vinyl gekocht waar je je nu voor schaamt?

“Ik kan niets bedenken. Elke aankoop heeft zijn verhaal. Ik koop op rommelmarkten vaak smartlapplaten en schlagers. Die vind ik gewoon vaak zo onnozel dat het weer grappig wordt. Onlangs vond ik een single van Herman – De Zingende Ruitenwasser. Dat verzin je toch zelf niet ?!”

Heb je nog veel vinyl in huis?

“Vinylplaten maken onlosmakelijk deel uit van het interieur in mijn appartement: sommige hoezen hangen ingekaderd aan de muur en de vinylkast is prominent aanwezig in de woonkamer. De meest essentiële vinyl staat dan ook in mijn living: een dikke 500 collector’s items, classics, enkele volledige discografieën, special editions en enkele rariteiten. De rest staat in het huis van mijn kinderen. Ruw geschat heb ik ongeveer 2000 lp’s, meer dan 1500 vinylsingles en misschien wel 5000 cd’s. Ben ik een freak ? Ik vrees van wel…”

Leg je nog geregeld de naald op de plaat?

“Dit is een overbodige vraag. Natuurlijk! De klank van een vinylplaat op een degelijke draaitafel en met een goede versterker en bijhorende speakers zorgt voor een dynamisch geluid dat je met geen enkele muziekdrager kunt evenaren.”

Waarom zouden onze lezers jouw album moeten aanschaffen?

“Moeten is niet aan de orde, mogen is een beter woord. Voor de hoes, natuurlijk! Drie fantastische foto’s van de hand van Dieter Procureur, mijn huisfotograaf. Ik ben misschien geen diva, maar een karakterkop staat ook mooi op de schouw.”

(RC)