Pittemse kunstkring Ter Cauwe viert veertigste verjaardag met kunstroute

We herkennen zittend v.l.n.r. Annick Debonne, Nicole Vandendriessche, Jenny Quartier en Linda De Schuyter. Staand zien we v.l.n.r. Pol Decuyper, Charlotte Vlonck, Luc Madou, Eric Deman, Lyndsay Samyn, Martin Vandendriesssche, Jeannine Schoonaert en Edith Eggermont. © Foto Jan
Redactie KW

Begin 1978 besloten enkele kunstliefhebbers uit Pittem en Egem de handen in elkaar te slaan om een eigen kunstkring op te richten. Ondertussen heeft Ter Cauwe naam en faam verworven en is het een vast waarde geworden in het kunstlandschap. We blikken even terug op de succesjaren en maakten de balans van de 40ste verjaardag op.

“De eerste aanzet voor de kunstkring werd eigenlijk al in 1975 gegeven onder impuls van de toenmalige cultuurschepen Jozef Lambrecht”, steekt voorzitter Edith Eggermont van wal. “Hij vatte toen, samen met het cultuurcomité, immers het plan op om met een aantal kunstenaars uit Pittem een tentoonstelling te houden in de bovenzaal van het gemeentehuis naar aanleiding van Sint-Godelievekermis. Dat initiatief sloeg meteen aan, dus werd dat de daaropvolgende twee jaar herhaald. Inmiddels stimuleerde de schepen ons om op eigen benen te gaan staan en dat zorgde er uiteindelijk voor dat de kunstkring begin 1978 boven de doopvont gehouden werd. Als naam werd gekozen voor ‘Ter Cauwe’. Medestichter Antoon Claerhout had zijn atelier in de Kauwstraat die naam gegeven en omdat het min of meer onze uitvalsbasis was, werd de naam van het atelier overgenomen.”

Trouwe secretaris

De eerste voorzitter werd Anna Coussens. “Ze was zelf geen beeldende kunstenaar, maar had op muzikaal en cultureel vlak haar sporen in Pittem en daarbuiten al ruimschoots verdiend”, gaat Edith verder. “In 1985 volgde ik Anna op als voorzitter, een taak die ik tot op vandaag nog steeds op mij neem. Linda De Schuyter is al 40 jaar onze trouwe secretaris. Het doel van de kunstkring is al die jaren onveranderd gebleven. We willen de drempel naar kunst voor de gewone burger verlagen en aan mensen, die individueel met kunst bezig zijn, de kans geven om samen met anderen met hun kunnen naar buiten te komen. Binnen de kunstkring wordt van gedachten gewisseld, zodat er van elkaar geleerd kan worden.”

Twintig jaar geleden werd het toenmalig jubileum eveneens uitgebreid gevierd. De groep poseert hier voor het kunstwerk De Feniks in het parkje aan het Verbiestplein.
Twintig jaar geleden werd het toenmalig jubileum eveneens uitgebreid gevierd. De groep poseert hier voor het kunstwerk De Feniks in het parkje aan het Verbiestplein.© Foto a-Jan

Alle disciplines

Er is in de vereniging totaal geen beperking qua kunstvorm. “De waaier is dan ook heel uitgebreid: van schilderen, beeldhouwen, etsen of keramiek tot kunstweefwerk, wandtapijten en kaligrafie. Ons jongste lid Charlotte Vlonck is actief met beton bezig en binnenkort zal ook een fotograaf onze rangen komen vervoegen. Belangrijk om weten is echter dat we binnen de kunstkring geen lessen geven. Het is uiteraard zo dat vrijwel iedereen opleidingen volgt of naar de academie gaat, om zich daar in zijn of haar eigen discipline te vervolmaken. We hebben in de loop der jaren wel diverse activiteiten georganiseerd voor buitenstaanders. Zo hebben we een aantal keer een aquarelcursus op poten gezet, doen we steeds mee aan de Roefel en hebben we een aantal jaren crea-atelier georganiseerd voor de kinderen van de plaatselijke lagere scholen.”

“Onze naam komt van een atelier in de Kauwstraat, onze eerste uitvalsbasis”

De tentoonstelling naar aanleiding van Sint-Godelievekermis, die al vele jaren in de zaal Broeders Maristen plaatsvindt, is telkens weer het hoogtepunt van het jaar. “Daarnaast zijn er nog tal van andere activiteiten die we zelf organiseren of waar we aan meewerken zoals ‘Buren bij Kunstenaars’. En er is de samenwerking met de bibliotheek, onder meer voor ons recentste project ‘Kunst@huis’. Tweejaarlijks zijn we ook te gast in het Tieltse Sint-Andriesziekenhuis voor een tentoonstelling in de inkomhal. Ook bij de vieringen van de gemeente, zoals 125 jaar Pater Verbiest, worden we ingeschakeld om mee te werken aan decors of decoratiestukken.”

Naar aanleiding van het 25-jarig bestaan van de kunstkring werd in 2003 aan alle invalswegen van de gemeente een kunstwerk met vogels opgesteld.
Naar aanleiding van het 25-jarig bestaan van de kunstkring werd in 2003 aan alle invalswegen van de gemeente een kunstwerk met vogels opgesteld.© Foto a-Jan

Kunstroute

“We willen het feit dat we 40 jaar bestaan uiteraard niet onopgemerkt voorbij laten gaan”, vult Annick Debonné aan. “Daarom organiseren we op zaterdag 22 en zondag 23 september een kunstroute door Pittem en Egem. Tijdens die unieke route zullen op diverse, originele en vaak ook onverwachte locaties werken tentoongesteld worden. Het is de bedoeling dat de bezoekers met de fiets of te voet kunnen kennismaken met het werk van de kunstenaars. We willen dat echter niet beperken tot leden van de kunstkring, maar stellen het initiatief ook open voor mensen die geen lid zijn. We doen dan ook een oproep aan iedereen die met kunst bezig is om contact met ons op te nemen, zodat ook zij aan de route kunnen deelnemen.”

(Jan Goossens)

In cijfers

Sinds de oprichting in 1978 hebben 70 verschillende kunstenaars aan de jaarlijkse tentoonstelling meegewerkt. Er werden in totaal al 38 tentoonstellingen tijdens de Sint-Godelievekermis georganiseerd. Alleen in 1988 werd die niet georganiseerd. Dat jaar stond immers in het teken van Pater Verbiest en te veel leden waren bij die viering actief ingeschakeld. Van de oprichters zijn vijf kunstenaars nog steeds lid van de kunstkring: voorzitter Edith Egggermont, Irène Claerhout, Marianne Desmet, Linda Deschuyter en Claudine Gotelaere. Echt lidgeld is er niet, maar voor de realisatie van de jaarlijkse tentoonstelling wordt aan iedere deelnemer 15 euro gevraagd.

De tentoonstelling naar aanleiding van de Sint-Godelievekermis is elk jaar weer een hoogtepunt, zoals ook hier bij de officiële opening in 2004.
De tentoonstelling naar aanleiding van de Sint-Godelievekermis is elk jaar weer een hoogtepunt, zoals ook hier bij de officiële opening in 2004.© Foto a-Jan

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier