Pieter Aspe stelt ‘debuutroman’ voor die hem na weddenschap schrijver deed worden

Omer-Jean Vander Ghinste en Pieter Aspe klinken op de uitgave van 'De Oxymorontheorie'.
Redactie KW

Pieter Aspe stelde maandag zijn eerste roman – ja, dat leest u goed – voor bij brouwerij Omer Vander Ghinste in Bellegem.

Voor Pieter Aspe zijn boeken schreef met inspecteur Van In, schreef hij al ‘De oxymorontheorie’. Hij haalde dit manuscript dat af was in november 1992 weer boven, en stelde op maandag 15 juni het boek voor in brouwerij Omer Vander Ghinste.

Pieter Aspe schreef het manuscript in 1991. “Het was niet de bedoeling deze roman uit te geven,” stelt Pierre Aspeslag, die toen nog niet onder de naam ‘Pieter Aspe’ schreef. “Het was het resultaat van een weddenschap met een vriend die al tien jaar aan een boek aan het werken was, dat maar niet af raakte. Voor een bak Duvel gingen we de uitdaging aan om in een jaar tijd een boek te schrijven.” De bak Duvel was binnen, en de schrijver in Pierre Aspeslag was ontwaakt, maar het manuscript verdween in een lade.

De oxymorontheorie

Pieter Aspe stelt 'debuutroman' voor die hem na weddenschap schrijver deed worden

“Naast verschrikkelijk visionair is ‘de oxymorontheorie ook een modern Faustverhaal”, aldus uitgever Karel Dierickx. Een oxymoron is een literaire stijlfiguur, waarbij tegengestelde begrippen naast mekaar geplaatst worden. Oxymoron betekent letterlijk ‘scherpzinnige onzin’. De centrale vraag in het boek is of er leven is na de dood. Daarbij komend volgt de vraag of we er dan bij leven al iets van kunnen opvangen.

Nu Pieter Aspe het bier Omer leerde kennen, en zijn personage inspecteur Van In veranderde van Duvel naar Omer, vond Pieter het toepasselijk om dit boek voor te stellen bij brouwerij Omer Vander Ghinste. “Over Omer kon het in dat manuscript nog niet gaan, want het bier bestond toen nog niet.”

Het boek werd uitgegeven bij Manteau en telt 336 pagina’s. Het kost 21,99 euro.

(EDB – Foto LOO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier