Piet Huysentruyt achter het fornuis tijdens Lekkerste Weekend

Piet Huysentruyt en Justine De Jonckheere achter de kookpotten van het Lekkerste Weekend. © JVGK
Redactie KW

Zondagmiddag zette sterrenchef Piet Huysentruyt met Kortrijkse bil en Kalletaart de kers op de taart van het Lekkerste Weekend. Hij kookte tijdens de apotheose voor zo’n 500 Kortrijkzanen.

Het voorbije weekend was Kortrijk de lekkerste stad van het land. Zaterdag met de kookwedstrijd ‘Het Lekkerste gerecht van Kortrijk’ en ‘Kortrijkse Kinderen Koken‘ en zondag met de kooksessie van sterrenkok Piet Huysentruyt. Piet maakte met de steun van Kortrijkse koks, stadsbestuur en Justine Jonckheere Kortrijkse Bil en Kortrijkse Kalletaart klaar. De 500 hapjes werden rondgedeeld door leerlingen van de derde en vierde graad van Rhizo Hotelschool Kortrijk.

Piet Huysentruyt zette twee Kortrijkse klassiekers op het menu.
Piet Huysentruyt zette twee Kortrijkse klassiekers op het menu.© JVGK

Maureen De Jager en haar tante Lisette Banckaert wilden Piet voor geen goud van de wereld missen en tekenden al heel vroeg present. “We volgen Piet allang op tv. Mijn man en ik hebben waarschijnlijk geen enkele van zijn uitzendingen gemist. Die Kortrijkse Bil ken ik niet. We komen die dus proeven“, lacht Lisette. “Ik zag de aankondiging in de krant en wilde vroeg aanwezig zijn. Zo heb je een mooie plaats”, vertelt Maureen, die na afloop de Kortrijkse Bil erg lekker vond.

Lisette en Maureen wilden Piet zondagmiddag zeker niet missen.
Lisette en Maureen wilden Piet zondagmiddag zeker niet missen.© JVGK

In tegenstelling tot wat je zou denken, wordt in dit gerecht geen kippenbil maar kalfsbil gebruikt. Het kalfsvlees wordt gerookt en gepekeld in thee. Er wordt een saus bij geserveerd op basis van bouillon, sjalot, wijn en roze peperbollen. Het gerecht wordt meestal opgediend met schorseneren en kroketjes.

Kortrijkse bil, geen kip maar kalf.
Kortrijkse bil, geen kip maar kalf.© JVGK

https://www.youtube.com/watch?v=EJkPevpcceQ

(Peter Van Herzeele/foto’s en video JVGK)