Piet De Praitere gaat klacht indienen tegen kunstenaar die idee van dildo-met-as steelt

Piet De Praitere is danig in zijn wiek geschoten en vervolgens uit zijn kram. "Dit is pure plagiaat", vindt hij. © GF
Redactie KW

De Kortrijkse comedian Piet De Praitere gaat een Nederlandse kunstenaar aanklagen wegens plagiaat.

Enkele weken geleden openbaarde de Nederlandse designer Mark Sturkenboom zijn ’21 grams’, een box ter nagedachtenis van een overledene. Daartoe behoort ook een dildo waarin de asse van de aflijvige bewaard kan worden. Niet echt een origineel idee, zegt Piet De Praitere, want hij liet het al in 2012 registreren bij Sabam.

Show in Utrecht, waar kunstenaar ook woont

De comedian trad begin mei nog op tijdens het International Comedy Festival in Utrecht. “Het valt ons op dat Sturkenboom, die ook in Utrecht woont, net in die periode zijn dildo bekendmaakte”, zegt zijn management.

Ik had een droom: ‘Kijk, zie ze lopen, Assepoepster’, zouden de mensen zeggen

“Ik zal het hier niet bij laten”, zegt Piet De Praitere. Hij vindt dat zijn werk oneer wordt aangedaan door het als product aan te bieden. “Is Sturkenboom een kunstenaar of een productontwikkelaar? Die gast vercommercialiseert alles, zelfs kurken van champagneflessen. Hoe respectloos kun je zijn om van grappen gebruiksvoorwerpen te maken?”

De Nederlandse designer Sturkenboom pakt op zijn site uit met de '21 grams'.
De Nederlandse designer Sturkenboom pakt op zijn site uit met de ’21 grams’.© Mark Sturkenboom

Met de steun van Sabam denken De Praitere en zijn management dat ze een stevige zaak hebben. “In recente plagiaatzaken probeerde de beschuldigde zich te verdedigen door te stellen dat zijn werk een parodie was op het origineel. Maar als het afgeleide product minder grappig is dan het origineel, dan is er geen sprake van parodie, maar van plagiaat”, weet De Praitere.

Deel van de winst ter compensatie

Ook de sereniteit van zijn werk is aangetast, vindt De Praitere. “Ik had een droom. Als de man sterft, is de penis onvervangbaar verdwenen. Ik zag daar iets hoger in: dat mijn vrouw, wanneer ik sterf, mijn asse bewaart in een speciale urne. ‘Kijk, zie ze lopen, Assepoepster!’, zouden de mensen roepen”, vertelt hij. “Dat was mijn droom en nu speelt iemand daar commercieel op in. Hoe kan ik nu nog dromen zonder dat de commercie erop springt? Op zijn minst eis ik ter compensatie een deel van de winst.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier