Piet Candeel ontvangt Ieperse Cultuurtrofee 2017

Op de foto herkennen we Piet Candeel en zijn vrouw Roosje Bauden in Belle Godshuis. © (EG)
Redactie KW

In Belle Godshuis reikte de Ieperse Cultuurraad de Cultuurtrofee uit aan Piet Candeel die voorgedragen werd door Corneelkring Brielen. De cultuurtrofee is een keramisch sculptuur van de hand van Veerle Decapmaker, leerkracht aan de Academie Ieper afdeling beeldende kunst.

Piet Candeel is een stille werker achter de schermen van veel verenigingen en groepen. In de kelder van zijn woning heeft hij een professionele opnamestudio ingericht. Het begon ruim 10 jaar geleden, toen zijn zoon Olivier drumde bij een rockgroepje, met de aanschaf van een eerste opnametoestel. Gaandeweg breidde hij dit uit met de meest recente professionele apparatuur. Piet maakte ondertussen al heel wat opnames: klankbanden voor diverse toneelverenigingen, waaronder al jaren die van de Corneelkring, opnames van muziekgroepjes, van koren, van solomuzikanten, opnames van musicals, liedopnames voor schoolfeesten, klank bij filmreportages en videoclips, klankfragmenten en geluidseffecten voor de Ieperse Nocturnes, dé Academie, Ons Tehuis, enzovoort. En Piet doet dit allemaal gratis en vrijwillig.

Professioneel

“Als je voor een opname-project in zijn studio belandt, eindigt dat steevast met een drankje, dat door Piet en zijn vrouw Roosje Bauden gratis aangeboden wordt”, aldus Piet Lesage, die met de Corneelkring Brielen de voordracht indiende. “De opnames die Piet maakt, zijn professioneel van kwaliteit. Hij heeft oog en oor voor details en werkt alles minutieus af. Na de opnames volgen de nabewerking en de montage. Zo brengt Piet wekelijks vele uurtjes in zijn studio door. Beroepshalve is Piet Candeel al 33 jaar actief bij Barco. Zijn vrije tijd stelt hij graag ter beschikking van het Ieperse culturele leven, niet op de voorgrond maar wel ten dienste van talrijke verenigingen en organisaties. Dit maakt Piet Candeel tot een waardige winnaar van de Ieperse cultuurtrofee.”

(EG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier