Peter Terrin haalt longlist van Libris Literatuurprijs met ‘Monte Carlo’

© Marco Mertens/De Bezige Bij
Redactie KW

Tieltenaar Peter Terrin (met het boek ‘Monte Carlo’) en Ivo Victoria (‘Dieven van vuur’) zijn de enige twee Vlaamse auteurs die dit jaar kans maken op de Libris Literatuurprijs. Samen met hen prijken nog zestien Nederlandse schrijvers op de maandag bekendgemaakte longlist van de Libris.

Met de Libris, waar een prijskaartje van 50.000 euro aan vasthangt, wordt de beste oorspronkelijke Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar bekroond.

De jury, die voorgezeten wordt door Wim Pijbes, de hoofddirecteur van het Rijksmuseum in Amsterdam, heeft uit de bijna tweehonderd inzendingen achttien boeken uitgekozen voor de shortlist. Die lijst vermeldt naast de Vlamingen Terrin en Victoria ook enkele Nederlandse zwaargewichten, zoals Hafid Bouazza (‘Meriswin’), Jeroen Brouwers (‘Het hout’) en Adriaan van Dis (‘Ik kom terug’).

Op maandag 2 maart wordt bekendgemaakt welke zes auteurs de shortlist halen. De uitreiking van de literatuurprijs vindt op maandag 11 mei plaats in het Amstel Hotel in Amsterdam.

Vorig jaar won Ilja Leonard Pfeijffer de Libris Literatuurprijs met zijn roman ‘Superba’.

(Belga)