Peter Swyngedouw en Mayke Vanes laten Veurne achter zich

Peter en Mayke verlaten Veurne © MF
Redactie KW

Medio januari verlaten Peter Swyngedouw (46) en Marijke Van Eessen (47), bekend als zangeres Mayke Vanes, Veurne.

Het koppel verhuist naar Wieze en neemt een nieuwe start in het dorp tussen Aalst en Dendermonde. Peter en Marijke openen recht tegenover de Oktoberhallen een bakkerij. “We zijn al een drietal jaar op zoek om eens iets anders te proberen in ons leven.”

Peter en Marijke werken vandaag allebei bij bakkerij Werrebrouck in Veurne. “We flirtten vroeger met het idee om te verhuizen naar de kanten van Brugge, maar het is uiteindelijk iets verder geworden. Half januari openen we onze eigen bakkerij in het Oost-Vlaamse dorpje Wieze. We hadden een goed beeld van de buurt op straat. Het uitzicht van het huis en de winkel oogt mooi, het interieur is oké en binnen de twee weken was de deal beklonken. De bestaande zaak heeft vandaag al een trouw cliënteel. Het is een aangename buurt en iedereen kent iedereen daar. Die dorpsmentaliteit staat ons wel aan. Wij helpen graag een ander, maar we krijgen op onze beurt ook graag wel eens hulp. We hebben het genoeg meegemaakt dat dat hier in Veurne het geval niet is”, klinkt het.

Weg van de uithoek

“Ons huis was binnen de twee maanden verkocht. Opeens ging het erg snel. Aanvankelijk gingen we buiten Veurne wonen om hier toch maar weg te zijn en wat meer vrijheid te hebben. Later keken we dan of het iets meer kon zijn dan Eggewaartskapelle of Avekapelle. Opeens ging onze verhuizing in stroomversnelling. De kinderen gingen meteen akkoord. De oudste is 18 jaar en zit in Gent op kot. Onze dochter is 16 jaar en zit op internaat in Brugge. Zij zeiden ons ook dat we onze dromen moeten najagen”, gaat Marijke verder.

Een nieuwe uitvalsbasis in het hartje van Vlaanderen kan voor haar alter ego Mayke Vanes een nieuwe wending betekenen. “We zullen inderdaad veel centraler zitten in Wieze. In Veurne zit je op een uithoek. We werken met een theaterbureau dat gevestigd is in Dendermonde, vlakbij dus. Er zijn redelijk wat optredens in die buurt”, pikt Peter in.

Malaise in muziekwereld

Marijke zit meer dan 28 jaar in het vak. “Sinds vier jaar zing ik solo onder de naam Mayke Vanes. Vroeger was ik de zangeres van een showgezelschap of een groepje, telkens ‘van’ iemand. We willen ook wel wat meer. Ik ben al vier jaar keihard aan het werken. We kunnen niet klagen in onze klasse, zeker gezien de malaise in de muziekwereld. Ik heb heel wat bereikt, je hoort me niet klagen. Vorig jaar kwam ik op MentTV met mijn clip ‘Ga je mee naar de zee’, maar het blijft moeilijk om ergens binnen te raken. In dit wereldje is het vaak van ons kent ons”, zegt ze.

Peter en Marijke vertrekken met gemengde gevoelens uit Veurne. “Begin dit jaar hebben we iemand verloren binnen de vriendenkring. In die periode zijn er tegen mij en haar dingen gezegd die niet moesten. In onze vrij dichte kennissenkring heb ik een geweldige sneer gekregen en dat was de druppel. Dan moet je uitmaken binnen je relatie en gezin wat je doet Voortaan doen we enkel nog wat we willen doen. De bakkerij is mijn grote droom, van haar misschien iets minder. Ik ben 46 jaar en kijk vooruit naar de toekomst”, zegt Peter.

(MF)

Lees het volledige verhaal deze week in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws Kust

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier