Peter Quaghebeur wordt nieuwe ceo van SBS België (Vier en Vijf)

© BELGA
Redactie KW

Peter Quaghebeur, de voormalig topman van VTM, wordt de nieuwe ceo van SBS België, het moederbedrijf van de commerciële zenders Vier en Vijf. Quaghebeur verlaat WPG Uitgevers België en neemt zijn nieuwe functie op vanaf 1 april. Dat meldt SBS België woensdagmiddag.

Opvallend nieuws in medialand. Een week nadat de naam van de topman van de VRT bekendraakte, wordt Peter Quaghebeur, de voormalig topman van VTM, de nieuwe ceo van SBS België, het moederbedrijf van de commerciële zenders Vier en Vijf . De 55-jarige Quaghebeur verlaat WPG Uitgevers België en neemt zijn nieuwe functie op vanaf 1 april. Dat meldt SBS België woensdagmiddag.

Enkele media meldden de voorbije weken nog dat Quaghebuer mogelijk kandidaat was om Leo Hellemans op te volgen bij de openbare omroep. Aan de Reyerslaan in Brussel komt vanaf 1 maart niet Quaghebuer maar ex-bankier Paul Lembrechts de plak zwaaien. En Quaghebuer, zo meldt SBS woensdag, verhuist naar SBS. Het is volgens SBS de bedoeling dat Quaghebeur verder bouwt op de fundamenten die de afgelopen tv-seizoenen gelegd zijn na de start van Vier en Vijf op 17 september 2012.

De twee zenders willen naar verluidt de komende jaren hun uitgesproken Vlaamse zendschema’s uitbreiden en willen een stabiel kijkersbereik nastreven dankzij het meerjarenplan van de aandeelhouders van De Vijver Media (Corelio, Telenet, Erik Watté en Wouter Vandenhaute). “De raad van bestuur van De Vijver Media heeft beslist om te blijven investeren in een groter en gevarieerder aanbod Vlaamse programma’s voor de kijkers, gecombineerd met meer innovatieve mogelijkheden voor adverteerders”, luidt de mededeling van SBS België.

Peter Quaghebeur volgde in 2003 Eric Claeys op als directeur-generaal van de Vlaamse Mediamaatschappij (VMMa), het huidige Medialaan (VTM, 2BE, Vitaya, Q-Music, JOE fm). Hij was toen commercieel directeur van het mediabedrijf in Vilvoorde. Quaghebeur bleef aan de Medialaan tot de zomer van 2011 en werd er opgevolgd door Peter Bossaert.

Peter Quaghebeur gaat Vier en Vijf verder op de Vlaamse kaart zetten

In juni 2012 kwam Quaghebeur het directiecomité van WPG Uitgevers België versterken, de groep achter onder meer Manteau, Standaard Uitgeverij en De Bezige Bij. Hij werd er samen met Erwin Provoost, toen topman van het productiehuis Eyeworks België, binnengehaald om een audiovisuele poot te ontwikkelen.

Quaghebeur kijkt er naar eigen zeggen naar uit om aan de slag te gaan bij de mediagroep. “Ze combineert creativiteit, technologische innovatie en bereik met dit aandeelhouderschap. De mediawereld – net als de rest van de economie – is in volle verandering. En het is een privilege om er mee aan de knoppen te mogen zitten in deze boeiende tijden.”

Volgens Wouter Vandenhaute, de voorzitter van de raad van bestuur van De Vijver Media, zijn Vier en Vijf er na drie jaar in geslaagd om een vaste plek als lokale speler in te nemen naast de grote omroepen VRT en Medialaan. “Quaghebeur gaat Vier en Vijf verder op de Vlaamse kaart zetten. Hij brengt niet alleen zijn jarenlange ervaring in commerciële televisie mee, hij heeft de voorbije jaren onder andere bij de Pro League en bij WPG bewezen dat hij een bruggenbouwer is.”

Philippe Bonamie, de huidige ceo van SBS België, wordt vanaf 1 april opnieuw de coo, de functie die hij eerder onder Thierry Tacheny bekleedde.

(BELGA)