Peter ‘Jimmy’ Goossens

Redactie KW

Het kan dat ik het er al eens over heb gehad, maar hey, als die van de televisie veelvuldig in herhaling mogen vallen, dan ik ook ! Voor mijn verjaardag heeft mijn huisgenote me eens meegenomen naar Le Fox, de tweesterrenzaak van Stéphane Buyens, bekend van VTM en van zijn tweesterrenzaak. Vijf bordjes kregen wij daar elk voorgeschoteld, het een al overheerlijker dan het andere. Op het randje van copieus, maar een Rennie bleef achterwege. Nog een gang zou er te veel aan zijn geweest.

Die grens ben ik al lang voorbij als het over kookprogramma’s gaat. Een tánker met Rennies heb ik stilaan nodig om deze indigestie aan te pakken. Er is zelfs een compléét digitaal televisiekanaal dat alleen maar kookprogramma’s spuwt. Njam heet het, al had het van mij ook Burp mogen heten, of Beuuaark. En zo hebt u meteen een idee hoe ‘De keuken van de meester’ werd onthaald ten huize Cornette.

Op het spel daar staat 25.000 euro en drie maanden betaalde stage in ‘t Hof van Cleve. En dan komt daar dus alweer Peter Goossens om het Kruishoutemse hoekje kijken. En met Peter Goossens op tv weet je wat te verwachten : weinig complimenten en een taalgebruik dat minder vlekkeloos is dan zijn koksvest.

Het zal geen toeval zijn dat onder de kandidaten enkele kleurrijke specimen zaten. De kleurrijkste was Elena, in Oezbekistan geboren en zo klonk ze ook. Voor Peter Goossens maakte ze eendenborst klaar : „In de stijl van ‘t Hof van Cleve”, meende ze, om er meteen iets minder zelfzeker en in krakkemikkig Nederlands aan toe te voegen : „Ik hoop toch.” Het zou er naast gehoopt zijn, want de sterrenchef vond haar bord als „om tegen te boksen”.

Het was niet de enige keer dat Goossens zich een tikkeltje aan de kritische kant toonde. Andere gerechten deed hij af als „triestige affaire”, „nationale ramp”, „om mee te wenen”… Al deelde hij soms ook een stronkje lof uit, samen met een torenhoog cliché af en toe : „de lat gaat heel hoog liggen” (tiens), „het moet iemand zijn met een passie voor koken” (tiens). Uiteindelijk was het Elena die moest opstappen, maar toen wist ik al wat we vandaag hebben geleerd (van die andere VTM-keukenpiet) : dat ze in bepaalde kringen „de jimmy” zeggen tegen „de bibber” en dat trop echt wel te veel is. Burp en beuuaaark !

(MiCo)