Peter Depelchin dompelt zich onder in New Yorkse kunstscène

Peter Depelchin © Hanne Gyselen
Redactie KW

Beeldend kunstenaar Peter Depelchin vertrekt volgende maand voor een jaar naar New York.

De 30-jarige Peter Depelchin studeerde in 2007 af aan de Sint-Lucas Hogeschool voor Wetenschap en Kunst in Gent als master in de beeldende kunst. “De klemtoon in mijn beeldend werk ligt op de tekening”, licht Peter toe. “Tekenkunst is en blijft het belangrijkste medium waarmee ik beeldend werk maak. Soms verwerk ik een inhoudelijk of vormelijk motief uit mijn tekeningen in een sculptuur of een installatie. Mijn werk is een smeltkroes van allerlei historische en actuele elementen”, typeert de kunstenaar zijn werk.

“Het zijn beeldende samples. Zoals een dj muziek mixt ga ik van visuele en literaire bronnen uit om de toeschouwer een nieuwe beeldende ervaring te bezorgen. Ik haal historische motieven, beelden, archetypes en decoratie uit hun bestaande omgeving om ze in een nieuwe context te plaatsen. Hierbij maak ik dikwijls gebruik van modellen, objecten of actuele perceptie. Vanaf 19 augustus vertrek ik voor een jaar naar New York”, vertelt hij.

“Mijn verblijf daar is gelinkt aan een residentie in een samenwerking met de organisatie Residency Unlimited in Brooklyn. De eerste periode zal ik een reeks tekeningen afwerken, een nieuwe reeks aanvatten en een berg fotomateriaal verzamelen. Het is met andere woorden de bedoeling een visueel archief aan te leggen.”

Bezoek van allerlei museumdirecteurs

“De tweede periode zal ik bezoek krijgen van allerlei curatoren en museumdirecteurs”, gaat Peter verder. “Dan kan ik genieten van een atelier dat me wordt aangeboden en van de logistieke en organisatorische ondersteuning van de organisatie bij het opzetten van een solotentoonstelling. Tijdens de derde periode van mijn verblijf zal ik proberen om de tentoonstelling te organiseren op drie plaatsen : in New York, in Rome en in België.”

Depelchin is alvast verheugd met de geboden kans. “Het spreekt voor zich dat ik opgezet ben”, aldus de ambitieuze kunstenaar. “Ik wil er vooral veel werken en er een mooie en vruchtbare periode vol inspiratie van maken. De organisatie aanvaardde mijn dossier en dat alleen al betekent een boost voor mijn carrière. Toch zie ik deze kans als een blijvende stimulans om door te zetten en nieuw werk te maken.”

Niet eerste buitenlandse ervaring

Het is niet de eerste keer dat Peter Depelchin een periode in het buitenland zal verblijven. Vorig jaar werd hij door het departement Kunsten en Erfgoed van de Vlaamse Overheid geselecteerd voor de Belgische Academie in Rome. Hij verbleef er van 1 september 2014 tot 31 januari 2015.

“Rome bezorgde me een heleboel inspiratie. Mijn vijf maanden durend verblijf in de Italiaanse hoofdstad zorgde er vooral voor dat ik alles op een rijtje zette en me nu heel erg bewust ben van mijn beeldende oeuvre. Ik weet goed wat te doen en bouw stellig verder aan mijn beeldende identiteit. In Rome was ik ook in staat een groot netwerk op te bouwen van mensen en contacten”, aldus nog beeldend kunstenaar Peter Depelchin.

(RLV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier