‘Pekel en Kabeljauw’ brengt het verhaal van de Oostendse IJslandvaart

Redactie KW

De Oostendse Doris Klausing schreef met ‘Pekel en Kabeljauw’ een pakkend verhaal, balancerend tussen fictie en feiten, over de legendarische Oostendse IJslandvaart onder zeil.

De roman, die maandag werd voorgesteld, roept meteen ook de ruige omstandigheden op waarbij de bemanning een half jaar lang was overgeleverd aan de ontketende elementen, het harde leven aan boord, immer sluimerend onheil, fanatiek bijgeloof en de oeroude wetten en tradities op een ver eiland.

Voor haar voorbereidend opzoekwerk kon de auteur terecht in het uitgebreide archief van haar vader zaliger, Jef, die een leven lang actief was in de visserij, onder andere als expert bij de Food and Agriculture Organisation van de Verenigde Naties. Zo publiceerde de man onder meer een standaardwerk over de volksliederen in de visserij.

Amoureuze escapade

De fictieve figuur Korre is een wees van amper 17, die na een paar jaar kustvisserij inscheept voor zijn eerste ‘traverse’ naar IJsland. Daar beleeft hij tal van avonturen, waaronder een amoureuze escapade die zijn eerste ‘reis’ in diverse betekenissen onvergetelijk maakt. Hij vertrekt als een jongen en keert terug als een man.

‘Pekel en kabeljauw, het harde leven van de IJslandvaarders sinds 1880’ is de eerste roman van de auteur die eerder al verhalen over het Oostends erfgoed, de zee en de visserij schreef en er als gepassioneerd vertelster een ruim publiek weet mee te boeien. De roman verschijnt bij uitgeverij Zorro en kost 20 euro.

(ML – Foto ML)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier