Passio 2018 in Sint-Maartenskerk

De vier indrukwekkende elementen met de Earth Martyr, Air Martyr, Fire Martyr, Water Martyr. © Foto Kira Perov, Vanhaerents Art Collection, Brussels
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Van 15 februari tot en met 9 april is in het hoogkoor van de Sint-Maartenskerk de video-installatie Martyrs van Bill Viola te zien. Passio 2018 is een organisatie van de dekenij Kortrijk.

Uitgangspunt in het passieproject Passio 2018 is Martyrs, de video-installatie van de Amerikaan Bill Viola(67). Vier verticale panelen staan in verband met de zogenaamde elementen van Empedocles, de Grieks-Siciliaanse dichter en filosoof. De vier elementen zijn aarde, lucht, vuur en water.

“Martyrs laat ons toe tijdens het Passio 2018 project ook andere kunsten daarbij te betrekken: muziek, woord, dans, film en lezingen reiken elkaar de hand. Met onderwerpen als de relatie tussen religie en geweld, martelaarschap en lijden. De bedoeling is om via kunst een hedendaagse invulling te geven aan de vastenperiode”, aldus deken Geert Morlion van de organiserende Dekenij Kortrijk. Bill Viola maakte het werk Earth Martyr, Air Martyr, Fire Martyr en Water Martyr in 2014 in opdracht van St Paul’s Cathedral in Londen.

Op weg naar het licht

Het werk is een hedendaags altaarstuk dat raakt aan de mysteries van het menselijk bestaan: dood, lijden en opoffering. “Op vier plasmaschermen zie je hoe vier martelaren de onoverwinnelijke kracht van de natuur – verbeeld via de elementen aarde, lucht, vuur en water – ondergaan. Eerst wordt elke martelaar in een staat van stilstand getoond, een rustpunt vóór het lijden.

Gaandeweg komt hun lijdensweg op gang. Vlammen flakkeren op, de wind raast, water stort naar beneden en aarde stuift op. De vier elementen gaan wild te keer, elke handeling van de martelaars verandert niets aan hun lot. De vier panelen verbeelden het donkerste uur van martelaars, die via het lijden en de dood op weg zijn naar het licht”, duidt de deken. Het Griekse woord voor ‘martelaar’ betekent ‘getuige’. “Door de social media zijn we vandaag allemaal getuige van elkaars lijden. Martelaars staan symbool voor het menselijke vermogen om pijn, ontbering en zelfs de dood te verdragen in functie van een hoger doel, waarden of geloof.”

De installatie is te zien in de Sint-Maartenskerk tot en met 9 april, elke dag tussen 10 en 17 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier