‘Panorama’ : Nonkel Jef is ‘gejost’

© (Foto VRT)
Redactie KW

Een ideetje schoot mij te binnen toen ik deze week mijn vakantiegeld gestort zag. We zijn met ongeveer 4,4 miljoen werkende Belgen. Gaan we er gemakshalve van uit dat die elk gemiddeld 1.000 euro vakantiegeld krijgen. Als we nu allemaal samen voor één keer zouden afzien van die som en dat laten doorstorten aan de overheid, dan heeft die er in één klap 4,4 miljard euro bij ! Zou u het doen ? Dat geld afstaan, bedoel ik ? Ik wel. Om maar te zeggen : ik kan van tijd tot tijd simpel uit de hoek komen. Om dat enigszins te maskeren, bedien ik mij van een wapen dat ik altijd binnen handbereik heb : humor.

Dat ik zondagavond een volledige aflevering van ‘Panorama’ heb uitgezeten, mag dus een klein mirakel heten. En een leugen, want het debat dat er eenmalig op volgde, liet ik links liggen. En rechts, want over mijn politieke voorkeur spreek ik mij liever niet uit, hahaha ! Onderwerp van deze aflevering van eigen makelij waren onze pensioenen en hoe onbetaalbaar die stilaan worden. Een vrij complexe materie die door de makers bevattelijk uiteen werd gezet, aan de hand van voorbeelden van mensen zoals u en ik. Eentje sprong eruit : acteur Ivo Pauwels, ooit iedereens Nonkel Jef. In die hoogdagen (?) verdiende hij elke maand 7.500 euro en die deed hij prinsheerlijk op. „Ik moest niet rekenen”, meende Ivo. Tot hij het pensioengerechtigd bleek te moeten stellen met 1.600 euro. Met twéé ! Om hun Bourgondische levensstijl enigszins aan te kunnen houden, gaat het koppel nog af en toe optreden. De enkele fragmenten getuigden van amusement van de meest pretentieloze soort; en daar moet een mens dan 73 voor geworden zijn ? Ik moest geen medelijden hebben, meende ik. Ik begon er zelfs plezier in te vinden om te zien hoe ongemakkelijk Ivo het kreeg door al die vragenstellerij : wat als hij op een dag niet meer zou kunnen optreden of wat als hij naar een rusthuis zou moeten ? Zag ik daar paniek in zijn ogen ? Héhé.

Ik vond deze ‘Panorama’ zowaar leerrijk en onderhoudend, ondanks het gegoochel met cijfers en woorden van meer dan vijf lettergrepen. In het daarop aansluitende politieke debat zag ik al veel euh, meer graten. Dus ging ten huize Cornette het licht en de televisie uit. Zo spaarde ik alweer iets uit voor mijn pensioen. Of ben ik nu weer te simpel ?