Pak minder bezoekers voor IJzertoren

Anna Vuylsteke geflankeerd door Paul De Belder, voorzitter van de vzw Aan de IJzer en directeur Dirk Demeurie van het Museum aan de IJzer.
Redactie KW

In de IJzertoren werd zaterdag het seizoen van het Museum aan de IJzer officieel geopend.

Anna Vuylsteke, die onlangs haar 101ste verjaardag vierde, mocht zaterdag de honneurs waarnemen. Anna gidste tot op hoge leeftijd bezoekers doorheen de toren. Voortaan speelt ze de hoofdrol in een filmpje dat continu in de inkomhal van de IJzertoren wordt afgespeeld. In drie minuten stelt Anna zichzelf voor, vertelt ze wat er in het museum te zien is en wijst bezoekers de weg naar bijvoorbeeld de lift en de toiletten. Haar uitleg in het Nederlands is voorzien van Franse, Engelse en Duitse ondertitels. “Anna is sinds jaar en dag een uitstekende ambassadeur voor ons museum”, licht directeur Dirk Demeurie toe. “Dit filmpje is bovendien erg praktisch: het geeft een antwoord op vragen die bijna alle bezoekers stellen aan de onthaalmedewerkers. Doordat de film met tussenpozen van 1 minuut wordt herhaald, hoort iedereen meteen de info die hij nodig heeft. Voor alle andere vragen blijft het onthaal uiteraard steeds beschikbaar.”

Minder bezoekers

Overigens kreeg het Museum aan de IJzer in 2015 een pak minder bezoekers over de vloer dan in het grote herdenkingsjaar 2014: 83.000 tegenover maar liefst 146.000 het jaar voordien. “Die terugval komt niet als een verrassing, want 2014 was echt een recordjaar”, zegt Dirk Demeurie. “Niettemin kenden we in 2015 ons op één na beste jaar ooit wat bezoekersaantallen betreft.” De overgrote meerderheid van die museumbezoekers komt daarbij uit eigen land. Van de buitenlandse bezoekers vormen de Nederlanders de grootste groep. Uit Frankrijk, Engeland en Duitsland blijft de interesse dan weer eerder beperkt. Desondanks steeg het aantal buitenlanders in 2014 met 65 procent, en lag hun aandeel in de totale bezoekerscijfers het voorbije jaar nog steeds 15 procent hoger dan in 2013.

(TVDW – foto TVDW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier