Oude kunstwerken schitteren weer in Sint-Rikierskerk van Bredene

Redactie KW

Al enkele jaren legt de kerkraad van Bredene-Dorp zichzelf een strikt programma op inzake renovatie en restauratie van waardevolle kunstwerken in de kerk.


“Dat garandeert de duurzaamheid van deze kostbaarheden. Het zou doodjammer zijn mocht dit waardevolle erfgoed door veronachtzaming teloorgaan”, aldus Gilbert Vanleenhove. “In de voorbije jaren kwamen bijvoorbeeld al aan bod: de 14 schilderijen van de kruisweg en de twee grote schilderijen in de zijbeuken van de kerk. Al deze doeken zijn van de hand van de Brugse schilder Henri Dobbelaere en dateren uit de laatste helft van de 19e eeuw. Ook edelsmeedwerk kreeg een restauratiebeurt, zoals onder meer de prachtige tabernakeldeuren (1887) in gepolijst koper met halfedelstenen met de symbolische afbeeldingen van de vier evangelisten. Zopas werden de vier kerkvaandels, die in het koorgedeelte ophangen en die dateren van rond de vorige eeuwwisseling, grondig gerestaureerd door de gespecialiseerde firma Arte/Grossé uit Brugge. Het resultaat is verbluffend. Kleuren ogen weer fris en het goudborduurwerk schittert weer als nieuw.”

Oude kunstwerken schitteren weer in Sint-Rikierskerk van Bredene


“Ook het schilderij ‘Jezus geneest de lamme’, dat in het koor van de kerk ophangt, kreeg nu een deskundige restauratie- en conserveringsbeurt. Het schilderij dateert al uit de jaren 1700 en werd in 1819 aan de kerk geschonken door de toenmalige eerste schepen Joannes De Beer en zijn vrouw Maria Vermersch. Door de jaren heen was het schilderij helemaal mat geworden en vergeeld. Een netwerk van barsten had de leesbaarheid van het schilderij sterk verminderd. Na de restauratie oogt het schilderij nu weer fris en het coloriet van het oorspronkelijke schilderij komt weer volledig tot zijn recht.”

(JC – foto’s JC)