Organisatie Theater aan Zee licht tipje van de sluier voor editie van 2017

Het bekende bloemenuurwerk in het Leopoldpark kreeg voor de gelegenheid een speciaal TAZ-kleedje. © Foto MF
Redactie KW

Op de slotdag van TAZ#2016 in Oostende raakt er meer en meer bekend over de editie van volgend jaar. Dit jaar zakten 50.000 bezoekers af naar het kunstenfestival.

Theater aan Zee mag dit jaar twintig kaarsjes uitblazen. Het bekende bloemenuurwerk in het Leopoldpark kreeg voor de gelegenheid een speciaal TAZ-kleedje. Op de slotdag van het festival raakte bekend dat Dirk Pauwels de kersverse TAZ-curator is voor de editie van volgend jaar. Dirk Pauwels is de theatermaker zonder theateropleiding die eind jaren zeventig de betreurde Eric De Volder tegen het lijf liep en zo langs de zijdeur de podiumkunsten binnentrad. Hij was regisseur voor Nieuwpoorttheater, de latere uitvalsbasis van zijn gezelschap Victoria.

Als directeur van Victoria produceerde hij voorstellingen van Alain Platel, Arne Sierens en Josse De Pauw. “Na twintig jaar is er een episode afgesloten. De centrale gast wordt vanaf volgend jaar vervangen door een curator. Het festival wordt dus niet meer ingevuld door een kunstenaar die zijn eigen leefwereld meebrengt. Dat geeft de vrijheid om een festival echt te bedenken. Er moet evolutie zijn. Het publiek moet voelen dat er iets nieuws is ontstaan zonder dat er iets werd weggegooid”, liet de theatermaker zaterdag optekenen in de Tazette, het dagelijks festivalkrantje.

50.000 bezoekers op tien dagen

Zaterdagavond maakte de organisatie bekend dat het festival afklokte op 50.000 bezoekers. Met een bezettingsgraad van 87 procent doet TAZ daarmee zelfs 10 procent beter dan vorig jaar. Het Familiepark is inbegrepen in de cijfers. Voor de theatervoorstellingen was er zelfs een bezetting van 95 procent. Er was een totaal bereik, samen met gratis voorstellingen, van 150.000 bezoekers.

Tijdens TAZ werd ook de KBC Jongtheaterprijs, goed voor 10.000 euro, uitgereikt. Die ging naar Kobe Chielens en Bosse Provoost met de voorstelling “Moore Bacon! “.

(MF/Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier