Oprichter theater Malpertuis Herman Verschelden overleden

Herman Verschelden. © Ronny Neirinck.
Lieven Mathys
Lieven Mathys Community KW

De bevlogen theaterman is donderdagmorgen op 76-jarige leeftijd overleden, in het jubileumjaar van zijn theater Malpertuis.

Herman Verschelden was leerkracht Nederlands en Engels maar was vooral in de ban van theater. In 1967 richtte hij samen met enkele van zijn studenten van het Koninklijk Conservatorium Gent theater Malpertuis op. Tien jaar later was het gezelschap volledig professioneel omkaderd. Tot op vandaag is het theatergezelschap uit Tielt een gerenommeerde speler. Velen zullen hem herinneren als de begeesterende leerkracht Woord in de Academie voor Woord en Muziek van Tielt waar hij de liefde voor theater doorgaf aan intussen gekende acteurs als Matthias Sercu.

Eén van die vele mensen die door Herman Verschelden in het theaterbad werd getrokken, is Wim Vanseveren, voormalig televisiedirecteur bij de VRT en momenteel nog voorzitter van Theater Malpertuis. Hij ging ook de voorbije jaren af en toe nog eens op bezoek. “Ik ken Herman ongeveer vijftig jaar”, vertelt hij. “Ik was dertien jaar toen ik voor het eerst les kreeg van hem. dat was in het college van Tielt, waar hij Engels en Nederlands gaf, maar het was vooral in het kunstonderwijs dat Herman indruk maakte. Hij gaf er voordracht, maar dat was zoveel meer dan alleen het technisch ‘voorlezen’ van teksten. De lessen van Herman zorgden voor een totale onderdompeling in teksten, theater, poëzie en literatuur. Het was een buitengewoon gedreven docent en pedagoog.”

Herman was dan misschien wel Oost-Vlaming, hij had wél die typische West-Vlaamse spirit : niet opgeven en blijven doorgaan

Herman Verschelden heeft hele generaties van mensen beïnvloed en tot de cultuur begeleid, zijn verdienste is immens. Zeker toen Malpertuis werd opgericht. Mensen als Warre Borgmans en Peter Van Den Begin zetten er hun eerste professionele stappen op de planken en ook Dirk Tanghe kreeg er kansen als regisseur. Herman heeft ook zowat àlles gedaan in het theater. “Hij heeft zijn stempel geslagen als directeur van Malpertuis, maar regisseerde ook zelf enkele stukken en stond als acteur op scène”, vertelt Wim Vanseveren. “Zijn solovoorstellingen over Multatuli en de Portugese dichter Pessoa heeft hij tientallen keer gebracht, in Vlaanderen en Nederland.”

https://vimeo.com/37824632

Of het niet jammer was dat een podiumdier als Herman vaak bezig moest zijn met het zakelijke aspect van theater? “Ik denk dat dat zijn grote sterkte was”, vindt Wim Vanseveren. “Dat hij als stichter Malpertuis zowel zakelijk als artistiek tot grote hoogte heeft gebracht.” Want Malpertuis groeide in die tijd ook uit tot een begrip en een vaste waarde in het theaterlandschap. Het was een tijdlang het enige gezelschap in het hele arrondissement dat gesubsidieerd werd en zette meteen ook Tielt op de kaart. “Men zegt wel eens dat er twee spelers uit het culturele veld Tielt op de kaart hebben gezet : Malpertuis en Lannoo“, aldus Wim Vanseveren. “Wel… ik denk dat dat klopt. Als ik kijk welke gezelschappen er vijftig jaar geleden ook al waren, dan heb je enkel Antigone en Malpertuis. En Herman was dan misschien wel Oost-Vlaming, hij had wél die typische West-Vlaamse spirit : niet opgeven en blijven doorgaan.”

Wim Vanseveren (links) bij de uitreiking van de zesde persprijs van Perskring Tielt, met helemaal rechts Herman Verschelden en tussen hen in ook nog Arseen Verbeke en Mia Callewaert
Wim Vanseveren (links) bij de uitreiking van de zesde persprijs van Perskring Tielt, met helemaal rechts Herman Verschelden en tussen hen in ook nog Arseen Verbeke en Mia Callewaert© Ronny Neirinck

Intussen was Herman Verschelden wel al enkele jaren niet meer actief in het theater. Een jaar of vijftien geleden gaf hij de fakkel door bij Malpertuis en werden zijn taken overgenomen door een zakelijk én een artisitiek directeur. Zo’n acht jaar terug trok hij zich ook terug uit de raad van bestuur. De laatste jaren volgde hij het theater niet meer actief, maar hij las heel veel en luisterde naar klassieke muziek. Herman Verschelden werd 76 jaar, de vijftigste verjaardag van ‘zijn’ Malpertuis eind dit jaar zal hij spijtig genoeg niet meer meemaken.

(MLT/FV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier