Oppositie legt bom onder metalfestival Alcatraz

De editie van 2017, die deze avond, komt niet in het gedrang. © JVGK
Redactie KW

Gemeenteraadslid Roel Deseyn (CD&V) stelt dat de organisatie niet zomaar gebruik mag maken van sportcampus Lange Munte. “In 2015 sloten vzw Alcatraz en de stad Kortrijk een gebruiksovereenkomst voor vijf jaar. Intussen bestaat die vzw niet meer, dus is de overeenkomst niet meer geldig.”

Metal- en hardrockfans kijken al een tijdje uit naar de tiende editie van het festival Alcatraz op 11, 12 en 13 augustus. Een driedaagse met opnieuw een topaffiche en voor het eerst ook een luxecamping. De organisatoren Filip Nollet en Mario Mortier zijn intussen volop in de weer om het evenement voor te bereiden, maar er is een kans dat het hardrock- en metalfestival niet kan plaatsvinden. Dat stelt Roel Deseyn (40), federaal parlementslid en in Kortrijk ook gemeenteraadslid.

Gebruiksovereenkomst bestaat niet meer

“In 2015 sloten stad Kortrijk en de vzw achter Alcatraz een gebruiksovereenkomst af voor vijf jaar (tot en met 2019, red.) die stilzwijgend kan worden verlengd”, aldus Roel Deseyn. “De organisatie zou de terreinen van sportcampus Lange Munte gratis mogen gebruiken in ruil voor de aanleg van een omnisportveld op gronden die eigendom zijn van de stad. Maar de vzw die toen die gebruiksovereenkomst afsloot, bestaat niet meer…”

“Mij maak je niet wijs dat alles tot op de eurocent klopt”

Onderzoek leert dat de vzw Alcatraz Concerts inderdaad in vereffening is gegaan en dus niet meer bestaat. Meer bepaald op 26 augustus 2016, enkele weken na de editie van vorig jaar. “De bijzondere algemene vergadering voor de ontbinding van de vzw vond bovendien plaats op 30 juni, dus nog voor Alcatraz 2016 plaatsvond. Opmerkelijk is dat. Even opvallend is dat er vermeld wordt dat er geen schulden of tegoeden meer zijn in de vzw, waardoor er geen vereffenaar dient te worden aangesteld. Mij maak je niet wijs dat alles tot op de eurocent klopt.”

“In elk geval wordt het Alcatraz hardrock- en metalfestival dit jaar georganiseerd door Apache Productions, een vzw met quasi dezelfde mensen aan het roer die in februari 2016 werd opgericht. Maar die vzw heeft dus geen meerjarenovereenkomst met stad Kortrijk wat betreft het gebruik van sportcampus Lange Munte. Mijn conclusie is dat de samenwerking tussen de stad en Apache Productions daarom niet structureel is.”

doorn in het oog

Het CD&V-gemeenteraadslid vindt het ook niet kunnen dat “Alcatraz een pak meer faciliteiten krijgt dan de Kortrijkse verenigingen.” Roel Deseyn: “Akkoord, de vzw Alcatraz Concerts heeft geïnvesteerd in de infrastructuur van de sportcampus. Maar de return was enorm en die vzw, wil ik nog eens benadrukken, bestaat niet meer. Voor de vele Kortrijkse verenigingen is dat een doorn in het oog: zij hebben de grootste moeite om een thuishaven te vinden én ze moeten er dan ook nog eens veel huurgeld voor betalen.”

“Ik wil de vele fans geruststellen: Alcatraz gaat hoe dan ook door”

Burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open VLD) is niet onder de indruk. “Dit is een storm in een glas water. De vraag zal op de gemeenteraad van maandag 3 juli komen en dan zal ik een juridisch antwoord geven. In elk geval wil ik de – hopelijk – 25.000 festivalgangers geruststellen: de tiende editie van het Alcatraz hardrock- en metalfestival gaat hoe dan ook door.”

(AXV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier