Op naar de allerlaatste Muzikale Dinsdagen in Ieper

We zien Bart Devos en Wim Vandamme van Ri4vos. (Foto EG)
Redactie KW

De twintigste en meteen ook allerlaatste editie van de Muzikale Dinsdagen staan voor de deur. Wim Vandamme en Bart Devos van organisatie Ri4vos willen in schoonheid afscheid nemen.

Op 10 juli gaan de Muzikale Dinsdagen van start. “De Muzikale Dinsdagen zijn een succes, maar je kunt een concept niet eeuwig blijven herhalen”, vertelt Bart. “We willen deze 20ste editie zien als afsluiter van een mooie periode.” Wim pikt in: “Je ziet soms projecten die doorgaan tot ze moeten eindigen in mineur. Deze formule kan nog enkele jaren doorgaan, maar eindigen in schoonheid is zoveel beter. Wij staan zeker open voor een nieuwe samenwerking met het stadsbestuur of anderen. Maar wat wij als Ri4vos met deze formule deden – mensen gratis laten genieten van allerlei optredens – daar komt nu een einde aan.”

Terrasoptredens

De Muzikale Dinsdagen begonnen kleinschalig. “Eind jaren ’90, ik was zelf nog student, organiseerden we in Gent met enkele vrienden regelmatig kleine optredens”, blikt Wim terug. “Na de studententijd kwam er het weekendwerk in ‘t Klein Stadhuis en in de zomer van 1999 vonden de eerste Muzikale Dinsdagen plaats in samenwerking met Chris Bevernage. Na vijf zomers van terrasoptredens begonnen we te brainstormen over een beter en groter concept. En de rest is geschiedenis. We hadden op voorhand geen groot event voor ogen, we begonnen klein, en het groeide uit tot het gratis muzikale event dat het vandaag is.”

“We genieten ervan om de poetsvrouw en de personeels-directeur samen te zien dansen”

“Ook al bepalen de Muzikale Dinsdagen het grootste deel van onze vrijetijdsagenda, wij willen veel meer mogelijk maken. Als Ri4vos vzw willen we cultuur bij de mensen brengen en de mensen bij cultuur. Enerzijds realiseren we zo de ideeën van mensen die iets willen organiseren. Door onze ervaring weten we vaak welke artiest zou passen bij een concept. Maar ook andersom willen we muzikanten, auteurs, kunstenaars zelf actief helpen om ontdekt te worden door een publiek.”

Gratis

Bart geeft aan hoe dat sociale element ook in de Muzikale Dinsdagen verweven zit: “Muzikale Dinsdagen zijn altijd voor een zeer breed publiek geweest. Onze vier G’s getuigen daarvan. Wij willen dat alle mensen Gratis kunnen Genieten van Goede Groepen. Wij staan voor die kwaliteit en de mensen weten dat. Wij staan er ook op om het gratis te houden, zo kan iedereen deelnemen. Dit sociale element heeft ook heel duidelijk de sfeer mee bepaald. Ik geniet ervan om de poetsvrouw en de personeelsdirecteur samen te zien dansen, bij wijze van spreken. Maar er is zoveel gebeurd de voorbije jaren… Een koppel heeft ons eens gevraagd of we nog een affiche hadden liggen van de Muzikale Dinsdagen enkele jaren geleden. Ze hadden elkaar daar voor het eerst ontmoet en waren intussen getrouwd. Dat is toch mooi?”

Wim gaat verder: “Een vader en zoon hadden al enkele jaren ruzie. Tot ze op een Muzikale Dinsdag mekaar weer zagen terwijl ze samen meezongen met The Animals. Sinds die dag praten ze weer met elkaar.” Bart: “Ik moet ook nog denken aan Arne Deloffer die twee jaar geleden bij ons optrad als rapper MC Vorre. Hij was zo enthousiast dat zijn grootvader eindelijk kon komen kijken naar een optreden. Hij kwam nooit naar zo’n optreden, maar voor de Muzikale Dinsdagen maakte hij een uitzondering. Daar doen we dit toch voor? Om mensen samen te brengen. Zo horen we vaak van mensen wat dit voor hen betekent, het is iets voor de hele Westhoek en een houvast voor de zomer. Zelfs een vorm van thuiskomen.”

De Muzikale Dinsdagen vinden zoals gewoonlijk plaats op het Sint Maartensplein op 10, 17 en 24 juli en op 14 augustus. Er spelen grote namen zoals School is Cool en De Laatste Showband, maar zoals altijd is er ook ruimte voor lokaal talent, onder andere met Fheeta And The Westfrontband.

(HMI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier