Op bezoek bij Brugse Jan De Prest in Topdokters

Jan De Prest, professor in de gynaecologie, duikt op in Topdokters. (Foto Vier)
Redactie KW

Topdokters, de documentairereeks over het werk van tien gespecialiseerde artsen, zet vanavond professor De Prest in de kijker. Hij is een pionier in de foetale chirurgie.

Professor opereert foetussen in de baarmoeder die zonder deze operatie weinig levenskansen hebben. Zwangere vrouwen vanuit alle hoeken van Europa rekenen op zijn expertise. Verder maken we kennis met Dr Bataillie is heup- en rugspecialist in Herentals. Prof De Looze voert een stoelgangtransplantatie uit. Voor een patiënt met slokdarmproblemen heeft hij twee verrassende remedies: botox en Viagra.

Jan De Prest (54) is afkomstig van Assebroek, waar zijn moeder nog woont. Hij liep middelbare school in het Sint-Lodewijkscollege en trok naar de universiteit van Leuven om er de specialisatierichting gynaecologie te volgen. Hij trok later nog naar onder meer Zuid-Afrika, Londen en Philadelphia om zich in zijn vak te verdiepen. Jan trouwde met zijn voormalig buurmeisje met wie hij drie zonen kreeg. Sinds 1988 woont het gezin in Wilsele.

Professor De Prest mag terecht een topdokter genoemd worden. Hij wordt gerespecteerd binnen zijn vak en zorgden in 2012 voor een Belgische primeur door een geslaagde open rugoperatie uit te voeren bij een vier maanden oude foetus in het Gasthuisbergziekenhuis in Leuven.

Jan De Prest wilde graag meewerken aan de reeks omdat hij het naar eigen zeggen zag als een maatschappelijke plicht. Bovendien wilde hij bewijzen dat het cliché van oude, grijze en vastgeroeste professoren niet klopt.

Leuk detail: Jan De Prest vindt de titel van de reeks niet bijzonder geslaagd. “Alsof andere artsen geen top zouden zijn”, liet De Prest optekenen in het Brugsch Handelsblad. “Het gaat hier over artsen die erg gedreven hun werk doen, maar met bijzondere technieken, patiënten of ziektes bezig zijn en daarom een beetje opvallen. Ik heb het altijd zotte dokters genoemd. Artsen die een beetje speciaal hun job invullen en er ook vol van zijn.”

Topdokters, op zondag 4 mei om 23.10 uur op Vier.