Oostrozebeekse kunstenaar Georges Schelstraete brengt derde boek uit

Kunstenaar Georges Schelstraete bij een van zijn sculpturen. © Foto CLY
Redactie KW

Het nieuwe kunstboek kreeg de titel ‘Daar zijn, en nergens heen’ mee. Het wordt de derde publicatie van Georges Schelstraete.

“Het wordt straks inderdaad mijn derde exemplaar”, vertelt Georges Schelstraete (69) uit de Kanaalweg. “Mijn eerste kunstboek, met uitsluitend eigen werk, kwam er op mijn 60ste verjaardag in 2008 en er volgde al een tweede kunstboek in 2011. Dit jaar volgt dus het derde boek, waarvan ik vermoed dat het zal klaar zijn tegen Pasen. Het zal de naam ‘Daar zijn, en nergens heen’ krijgen. De titel moet ergens suggereren dat creatief bezig zijn de plek is waar ik het liefst vertoef. Ik voel me bij de keuze van de titel bijzonder goed, want bij mijn kunst voel ik me echt goed.”

Mens als onderwerp

Of hij ook iets kan loslaten over de inhoud van het nieuwe boek? “Het derde boek moet de neerslag worden van het werk uit de laatste vijf jaren. Je kan het een soort overzichtstentoonstelling noemen, waarvan je rustig kan nagenieten. De inhoud bestaat voor 50 procent uit schilderingen, 30 procent bronzen sculpturen, 20 procent schetsen, aangevuld met nog wat zwart-wittekeningen. Al bij al een 100-tal figuratieve werken met de mens in al zijn facetten als onderwerp. Landschappen en stillevens ga je niet in het boek vinden.”

Op Georges Schelstraete is zeker het gezegde van toepassing dat hij zijn volk leerde tekenen. Georges stond samen met Daniel Deblaere en Norbert Vanmaele aan de wieg van de oprichting van de Oostrozebeekse kunstkring en is tot op vandaag de volkse kunstkring trouw gebleven. Hij is er de vaste lesgever en heeft ondertussen een pak hobbyisten in de wereld van de teken- en schilderkunst en keramiek binnengeleid. Georges, jarenlang actief in het vormingswerk, verstaat immers de kunst van de kennisoverdracht en met dat talent heeft hij honderden liefhebbers de knepen van het vak bijgebracht.

“Landschappen en stillevens ga je niet in het boek vinden”

Naast leraar is Georges ook een getalenteerd kunstenaar, die als geen ander de klassieke technieken uit de plastische kunsten beheerst. Als lesgever modeltekenen heeft hij faam opgebouwd en in de loop der jaren heeft hij in zijn werk een eigen poëzie weten te ontwikkelen. Ook zijn unieke, prachtige bronzen sculpturen aan het rust- en verzorgingscentrum Sint-Vincentius in Kachtem en in Oostrozebeke zijn voorbeelden van zijn vakmanschap.

Voorintekening

Sinds 1995 wandelt Georges door het leven als zelfstandig kunstenaar. “Voordien was ik actief in het vormingswerk, onder meer de begeleiding van moeilijke jongeren in beschutte werkplaatsen”, vertelt hij. “Ik was inderdaad heel nauw betrokken bij de oprichting en het functioneren van de plaatselijke kunstkring ORK, waarvan ik tot op vandaag een van de drijvende krachten ben. Ik ben ook bestuurslid van de kunstkring en intussen al 43 jaar actief als lesgever bij ORK. Onze leden komen niet alleen uit Oostrozebeke zelf, maar uit de ruime regio.”

Het nieuwe boek van kunstenaar Georges Schelstraete telt 144 kleurige pagina’s, gebonden in een harde kaft. Het boek zal van 31 maart tot en met 22 april worden voorgesteld op de tentoonstelling in de Oude Kerk, Kerkdreef 8 in Anzegem. Bij voorintekening kost het boek 33 euro en vanaf 1 maart kost het 39 euro.

(CLY)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier