Oostendse Karel Osstyn stelt derde roman voor

Redactie KW

‘Beer op doek’ is de derde roman van Karel Osstyn en speelt zich af in de geboortestad van de auteur die in 1955 in Oostende geboren werd, maar nu in Leuven woont.


Karel Osstyn is eindredacteur vertaling en ondertiteling bij de VRT. Jarenlang was hij ook recensent bij de standaard der Letteren, Ons Erfdeel en VRT Radio. Hij schreef ook voor Vlaamse en Nederlandse tijdschriften. ‘Beer op doek’ speelt zich af in het Oostendse milieu van galeriehouders.

Bedrog

“‘Beer op doek’ gaat over de middelmatigheid en de inhaligheid bij menselijke omgang”, aldus de auteur. “Maar ik wou toch vooral laten zien dat de mens altijd bedrogen wil worden. Niet alleen door sjacheraars, maar zelfs door zijn beste vrienden. Daarbij heb ik zo veel mogelijk het gevoel van Oostende rond het Park en rond het Paard proberen op te roepen. Dat is het territorium van mijn hoofdfiguur Raymond Walraeve. Oostende leek mij de ideale locatie voor een verhaal over vriendschap, huichelarij en bedrog, kortom over de ware aard van de mens. Oostende heeft mij niet alleen Ensor en de kunst leren kennen, maar ik heb er ook mijn eerste musea en galerieën bezocht. Ik heb de ‘Intocht van Christus te Brussel’ nog weten hangen in het Stedelijk Museum.”

‘Beer op doek’ kost 19,95 euro en is vanaf maandag 5 januari te koop bij de Oostendse boekhandel Corman.

(ML – foto ML)