Oostends landschap van Spilliaert geveild bij Christie’s

Redactie KW

Op dinsdag 16 december wordt bij Christie’s Amsterdam Spilliaerts ‘Avondschemering in Oostende’ geveild.

Avondschemering van Léon Spilliaert komt uit een privé verzameling en wordt dinsdag e.k. bij christie’s geveild. (ML)

Het schilderij uit 1901, een mix van krijt, aquarel en Chinese inkt op papier van 32,5 op 37 cm, is een topstuk uit de vroege jaren van de Oostendse meester. “Werk van Spilliaert wordt nog met grote regelmaat geveild. Vooral dan in Belgische veilinghuizen. Quasi altijd bij De Vuyst. Maar zeker niet altijd uit deze vroege en dus meest interessante periode”, aldus ere-conservator Norbert Hostyn.

Avondschemering toont een zicht op de zeedijk in tegenlicht. We zien de eerste Oostendse vuurtoren op de plaats waar nu het zeeliedenmonument staat, gebouwd in 1771 en afgebroken tijdens W.O.II. De vuurtoren was een geliefd thema bij Spilliaert. Zowel fictieve als de eerste en tweede Oostendse vuurtoren hebben hem geregeld geïnspireerd. Niet verwonderlijk ook: zijn grootvader was ooit vuurtorenwachter bij de eerste toren op de oosteroever.

De vraagprijs voor Avondschemering schommelt tussen de 50.000 en 70.000 euro. “Een haalbaar bedrag voor een stuk van die kwaliteit”, vindt Hostyn.

(ML)

>> De werken zijn te bezichtigen tijdens de kijkdagen van vrijdag 12 december tot en met maandag 15 december van 10 tot 17 uur.