Oostends gezelschap brengt voorstelling in wassalon tijdens Theater aan Zee

Redactie KW

De tekst van ‘Contact-O-Matic’ is van de aangespoelde Gentenaar Freek Neyrinck, Oostendenaar Duc Ducquennoy regisseert Teater Studio James Ensor.

Contact-O-Matic gaat over het clichématig denken over mensen van vreemde origine. Auteur Freek Neyrinck pendelt tussen Gent en Oostende en stelde de tekst voor aan TAZ.

Ik schreef deze tekst in 1980, maar het stuk is actueler dan ooit

“Ik schreef deze tekst in 1980 en ze is ondertussen al 8 keer opgevoerd. Maar ze is actueler dan ooit. In vergelijking met vroeger zijn we er op achteruitgegaan. In ideologische zin is het stuk nu beter op zijn plaats dan toen. Eén personage spreekt Oostends dialect, maar dat is geen bezwaar om het stuk te volgen. Ze hebben er iets moois van gemaakt. De temperatuur van de voorstelling zit juist, de gevoelens en woordhumor komen tot hun recht.”

De drukte op straat is een voordeel

Regisseur Duc Duquennoy: “Bij deze intieme voorstelling zit het publiek middenin de actie tussen de acteurs. Er is slechts plaats voor 40 toeschouwers. Het wordt een mooie confrontatie tussen mensen met een mening over vreemdelingen totdat iemand van vreemde origine het wassalon binnenstapt. Onze vaste actrices Christine Pire en Diane Debruyne nemen de hoofdrollen voor hun rekening en ook met Bibi Zahida werkte ik al eerder samen. De drukte op straat is een voordeel. Voetgangers en fietsers gaan onbewust deel uitmaken van de voorstelling.”

(efoo/foto efoo)

>> Contact-O-Matic, in de wasserette in de Graaf De Smet Denaeyerlaan, elke dag tot en met 7 augustus om 21 uur. Wegens het succes zijn er extra voorstellingen gepland.