Oostendenaars kunnen binnenkort avondje gratis naar de film

Dialectkundige Roland Desnerck die de dialogen vertaalde naar het Oostends en regisseur Jan Bultheel stutten een still uit de film. © ML
Redactie KW

Ter gelegenheid van de wereldpremière van de Vlaamse animatiefilm ‘Cafard’ tijdens het Film Festival Oostende kunnen Oostendenaars en tweedeverblijvers gratis naar de film op 19 september.

Die dag herdenkt de stad de Eerste Wereldoorlog en zet het het ACM-korps in de kijker tijdens de Dag van de Cafard. De Vlaamse animatiefilm ‘Cafard’ sluit, in wereldpremière, op 18 september de negende editie van het Filmfestival van Oostende af.

Deze animatiefilm van Jan Bultheel speelt zich deels af in Oostende tijdens de Eerste Wereldoorlog en is grotendeels in sappig Oostends gesproken. De prent vertelt de dramatische lotgevallen van worstelaar Jean Mordant. Terwijl hij in Buenos Aires de wereldtitel binnenhaalt, wordt zijn dochter in Oostende verkracht door Duitse soldaten.

Wim Willaert en Sebastien Dewaele

Oostendenaar Mordant wil zich wreken en wordt samen met zijn trainer Victor en neef Guido meegesleurd op de wereldreis van het Belgische ACM-korps, de eerste pantserdivisie ter wereld. De prent is gedeeltelijk gebaseerd op historische feiten, doorspekt met fictieve verhaallijnen. Wim Willaert en Sebastien Dewaele spelen de hoofdrollen. Hun bewegingen en mimiek werden met geavanceerde digitale technieken overgezet op de animatiefiguren. De Oostendse dialectkundige Roland Desnerck vertaalde de dialogen naar het Oostends uit het begin van de 20ste eeuw.

Oostendenaars en tweedeverblijvers die de film gratis willen zien, reppen zich voor de vrijkaarten naar Toerisme Oostende voor één van de 4 voorstellingen op 19 september. Die dag is er ook heel wat randanimatie in en rond Kinepolis, loopt er in de nieuwe Gaanderijen ook een tentoonstelling met stills uit de film en is er een themawandeling gebaseerd op de film.

(ML)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier