Oostendenaar Yvon Poncelet nodigt voormalige leraar uit in fotografiehuis

"Ik kan niet leven zonder foto's te maken. Bij wijze van spreken zal ik sterven met mijn toestel in mijn handen", aldus Yvon Poncelet. © MF
Matthias Feyen
Matthias Feyen Redactie KW

In Exposure Value, het fotografiehuis van Yvon Poncelet, kan je naar een tentoonstelling van Carl Uytterhaegen.

Carl Uytterhaegen toont in zijn tentoonstelling een selectie uit ‘Cite 3’, in de schaduw van de terrils, en een selectie uit ‘Ora Pro Nobis’, foto’s in de marge van processies, ommegangen en aanverwante religieuze praktijken. “Dood, religie, sociaal engagement en liefde en seks zijn de rode draad in mijn carrière als fotograaf. Ik ben al vijftig jaar aan de slag. In de periode voor ik les gaf, was ik zelfstandig. Daarna ging ik in het onderwijs. Aan de academie in Gent was Yvon een van mijn leerlingen. Ook onder andere Magnumfotograaf Carl De Keyzer was een van mijn studenten”, opent de 71-jarige Carl.

“De markt van fotografie als ambacht is ingestort door smartphones en sociale media. Ik stel in Exposure Value vintageprints van de jaren tachtig tentoon, een totaal andere manier van fotograferen. Ik maakte bewust een selectie, rekening houdend met de ruimte en de thema’s die we wilden tonen in samenspraak met Yvon”, klinkt het.

Leerzame jaren

“Hoe ik hem herinner als student ? We hadden een goed contact. Als het toen niet goed zat, dan zou onze samenwerking vandaag ook niet mogelijk zijn. Het moet wederzijds klikken. Ofwel zijn ze voor mij, ofwel zijn ze tegen mij. Een middenweg bestond niet in mijn loopbaan aan de hogeschool. Ik eiste ook veel mijn studenten, ik zat altijd heel dicht op hun vel. Niet iedereen van de klas is natuurlijk fotograaf geworden. Heel veel mensen belandden in de bankwereld, zijn vandaag verkoper of oefenen een totaal ander beroep uit. Het waren leerzame jaren.”

Sterven met toestel in de hand

“Ik kan niet leven zonder foto’s te maken. Bij wijze van spreken zal ik sterven met mijn toestel in mijn handen. Yvon zei me wat hij graag wou dat ik meebracht van werk. De expo is bewust met zwart-witbeelden. Tot 2010 werkte ik niet in kleur. Ik zou mijn beelden kunnen omzetten, maar dat is niet aan mij besteed. Herken ik invloeden van mezelf in het werk van Yvon ? Hij is zijn eigen weg gegaan. Kijk naar zijn tentoonstelling van het stadspersoneel in de Venetiaanse Gaanderijen, een zeer mooie portretreeks vind ik. Ik maak zelden portretten om portretten te maken. Ik ben Yvon blijven volgen. De meeste oud-studenten houden mij op de hoogte van wat ze tegenwoordig fotograferen of gefotografeerd hebben”, aldus nog Carl Uytterhaegen.

De tentoonstelling is elke vrijdag, zaterdag en zondag van te bekijken van 14 tot 18 uur in de Jules Peurquaetstraat 82 en dat tot zondag 6 maart.

(MF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier