Ook organisatoren onder druk

Foto PADI
Redactie KW

Niet alleen onze artiesten hebben het moeilijk. Uit een rondvraag blijkt dat ook de organisatoren van evenementen die een podium bieden aan Vlaamse artiesten, het alsmaar lastiger krijgen om rond te komen. Vooral de kleinere evenementen krijgen het moeilijk..

Dit artikel maakt deel uit van ons ‘Dossier Overleven als Artiest‘.

Willy Moeyaert, concertorganisator: “Budgetteren op voorhand”

Concert Events-organisator Willy Moeyaert haalde jarenlang bekende artiesten naar Brugge om op te treden op het Brugs Schlagerfestival, dat plaatsvond in de Beurshallen. Hij merkt dat de prijzen van sommige schlagerzangers en artiesten de lucht in zijn gegaan. “De laatste jaren verhogen vooral de grote schlagerzangers en artiesten hun prijzen”, zegt de Beernemnaar. “Zij weten dat ze onmisbaar zijn en spelen daar op in door hun prijzen aan te passen. Als organisator komt het er dan op aan om daar rekening mee te houden tijdens het boeken. Wij stellen op voorhand voor ieder evenement een budgettering op. Dat budget verliezen wij geen seconde uit het oog, dat is een belangrijke stap. En aan de hand van onze voorverkoop weten we ook ongeveer hoe succesvol het evenement zal zijn. Als grotere concertorganisatie voelen wij die prijsstijgingen ook niet zo hard. Ik kan mij wel inbeelden dat kleinere organisaties zulke prijsveranderingen wel voelen en daardoor meer beperkt worden in hun mogelijkheden.”

Frederik Teerlinck, ParkPop Oostkamp: “De prijzen zijn enorm gestegen”

Foto PH
Foto PH

“De voorbije jaren stonden er vaak enkele Vlaamse zangers op onze affiche”, vertelt Frederik Teerlinck van ParkPop. “De gages verschillen natuurlijk van artiest tot artiest, maar vroeger konden we voor 2.000 à 3.000 euro nog een min of meer talentvolle zanger naar ons gratis festival krijgen. De prijzen zijn de voorbije jaren erg gestegen. Nu heb je pas vanaf 5.000 euro een minder bekende naam en voor 10.000 à 15.000 euro een grotere naam. En dan moet je nog niet van Clouseau of Arno dromen. Daar komen dan nog de kosten voor de technische apparatuur, Sabam, btw en de boekingsvergoeding bij. Daarom kijken we de laatste jaren vooral uit naar tributegroepen, die voor 3.000 euro zelfs uit het buitenland komen, maar dan zit je natuurlijk met reis- en verblijfsvergoedingen. We zijn gelukkig een gezond festival en hopen dat zo te houden. Al wordt het steeds moeilijker. Toch hebben we voor het eerst ons budget kunnen verhogen en daar zijn we de sponsors, gemeente en bezoekers heel dankbaar voor.”

Tom Vandepitte, KLJ Weekend: “Zonder veel volk kom je er niet”

Repro PDV
Repro PDV

Sijsele organiseert sinds jaar en dag een KLJ-weekend in juli. Op zondag staat er traditioneel een familiedag op het programma, met optredens van Vlaamse artiesten. Al heel lang komt Paul Severs dan de ziel uit zijn lijf zingen. “Ik ben de tel kwijtgeraakt, maar ik denk dat hij al 14 keer kwam”, lacht Tom Vandepitte. “Waarom we hem altijd boeken? Omdat hij een van de weinige artiesten is die een grote naam heeft, ambiancenummers brengt én een gunstige prijs vraagt. We boeken hem ook rechtstreeks, en dus niet via een boekingskantoor. Dat is best wel uniek. Paul Severs vraagt doorgaans 1.400 euro, maar omwille van onze trouw aan hem krijgen wij een korting. In het verleden boekten we ook andere artiesten, zoals Dany Fabry, Sam Gooris, De Romeo’s enzovoort. Maar na een poos vroegen we alleen nog Paul Severs, puur omdat het financieel anders niet haalbaar was. De reden? Ons weekend, en ook onze fuiven, trekken alsmaar minder volk. En je hebt nu eenmaal een pak volk nodig om uit de kosten te geraken…”