Ook in Ieper zijn vinylplaten weer hip

Foto dcz
Redactie KW

Ooit werden ze grijs gedraaid in cafés en jeugdhuizen, later verdwenen ze in grote dozen op zolder. Er is echter goed nieuws voor de nostalgici onder ons: de vinylplaten zijn helemaal terug. Wij gingen op bezoek bij vier Ieperse verzamelaars over hun liefde voor platen.

Steven Reynaert (42) is artistiek verantwoordelijke in Muziekcentrum Dranouter. Hij woont samen met zijn echtgenote Isabel Brodeoux en kinderen Maya en Matéo in de Sint-Niklaasstraat.

Wanneer begon je vinylplaten te verzamelen?

“Vanaf mijn 18de ben ik fervent beginnen verzamelen. De helft van mijn collectie heb ik aangekocht tijdens mijn studententijd in Gent. Onlangs ben ik begonnen met mijn platen te inventariseren via een app. Ik bezit ongeveer 1.400 vinylplaten.”

Welk genre verzamel je?

“Elk decennium heeft prachtige platen. Ik verzamel voornamelijk hiphop, reggae, soul- en funkplaten. Ik ben het minste fan van de muziek uit de jaren ’80.”

Waarom verzamel je vinyl anno 2018?

“De tastbaarheid van een vinylplaat is voor mij iets unieks. Toch luister ik vaak digitaal, omwille van het gebruiksgemak. In je auto kun je geen vinylplaat draaien.”

“Ik dacht dat het een funky jazzplaat was, maar uiteindelijk was het Joodse popmuziek”

“Retro keert tegenwoordig terug in al zijn vormen. Vinylplaten zitten weer enorm in de lift. Net zoals een boek, zal een vinylplaat volgens mij niet snel verdwijnen.”

Wat was je eerste plaat?

“Mijn eerste plaat was Headz, een verzamelplaat van het Mo’Wax-label. Dat is rustige muziek met toch enige groove en vooral funk- en jazzinvloeden.”

Wat is je beste plaat aller tijden?

“Dat is moeilijk te zeggen, afhankelijk van mijn gemoedstoestand kan ik daar elke dag een ander antwoord op geven. Dat is net hetzelfde als vragen welk kind je het liefst ziet. Stevie Wonder met Songs in the Key of Life uit ’75 vind ik een heel goede plaat.”

Wat is je grootste miskoop?

“Mijn grootste miskoop dateert van zes maanden geleden. Ik betaalde te veel geld voor een plaat die ik dacht te kennen. Ik dacht dat het een funky jazzplaat was, maar uiteindelijk was het Joodse popmuziek. Als je al een redelijke verzameling vinylplaten bezit, dan denk je toch iets van muziek te kennen. Ik voelde me na deze aankoop vooral gekrenkt in mijn eer.” (lacht, red.)

Welke plaat wil je zeker nog kopen?

“Funky Highlife van C.K. Mann & His Carousel 7 in zijn originele eerste versie. Het is een iconisch nummer binnen de Afrikaanse muziek.”

Foto dcz
Foto dcz

Sander Nolf (27) werkt als projectmedewerker voor A New Breeze bij JOC Ieper. Samen met zijn partner Lien Beelprez woont hij in de Slachthuisstraat.

Wanneer begon je vinylplaten te verzamelen?

“Ik ben altijd al een grote muziekliefhebber geweest. Al van jongs af aan kreeg ik de passie mee van mijn stiefvader. Zodra ik mijn eerste job te pakken had, ben ik beginnen verzamelen.”

Welk genre verzamel je?

“Ik verzamel alles wat ik graag hoor van rock over klassieke muziek tot punk en oude klassiekers. Door mijn job kom ik in contact met verschillende muziekgenres. Ik heb het gevoel dat ik veel mooie dingen zou missen als ik zou focussen op één genre.”

Waarom verzamel je vinyl anno 2018?

“De laatste tien jaar is vinyl opnieuw enorm hip. Je moet energie steken in plaatjes draaien.”

“Onlangs liet ik me vangen aan een website waarbij ik een verrassingspakket aankocht”

“Elke 20 minuten moet je ze omdraaien en een plaat heeft ook verzorging nodig. Een vinylcollectie is veel selectiever dan een digitale collectie.”

Wat was je eerste plaat?

“Toen ik besliste om eindelijk in vinyl te gaan investeren, heb ik bij mijn eerste aankoop meteen acht platen aangekocht. Push the Sky Away van Nick Cave was één daarvan. Ik volgde die artiest al lang.”

Wat is je beste plaat aller tijden?

“Na het overlijden van mijn stiefvader kreeg ik enkele platen uit zijn collectie. Cuby met King of the World is muzikaal niet meteen de beste plaat, maar heeft voor mij de grootste emotionele waarde. Mijn stiefvader heeft mij muzikaal veel bijgebracht.”

Wat is je grootste miskoop?

“Onlangs liet ik me vangen aan een Nederlandse website waarbij ik een verrassingspakket aankocht met drie platen. Eén plaat was van een Nederlands bandje dat nooit doorgebroken is, één plaat van Tina Turner die je op elke rommelmarkt kunt vinden en nog één plaat die er wel beter uitzag, maar te duur was voor de waarde die de plaat had.”

Welke plaat wil je zeker nog kopen?

“Takk van Sigùr Ros in de originele versie is een plaat die nog op mijn verlanglijstje staat. Helaas is ze moeilijk te vinden, tenzij je boven de waarde wil betalen.”

Foto dcz
Foto dcz

Johan Feys (43) is leerkracht in het College in Ieper en artiest bij straattheater Kartje Kilo. Samen met zijn vrouw Lies Capoen en zonen Elias en Casper woont hij in de Belijnstraat.

Wanneer begon je vinylplaten te verzamelen?

“In de jaren ’90 begon ik te investeren in muziek. Ik was toen grote fan van U2 en probeerde zo veel mogelijk van de groep te verzamelen. Zo kwam ik in contact met vinyl. Tijdens mijn zoektocht leerde ik ook andere genres kennen op vinyl. Ondertussen telt mijn collectie 3.500 platen.”

Welk genre verzamel je?

“Ik hou van heel veel stijlen. Het beste genre vind ik de singer-songwriters, maar ook new wave, elektronische muziek, rock en zelfs foute muziek kunnen me bekoren. Door ouder te worden ben ik zelfs jazz gaan appreciëren.”

Waarom verzamel je vinyl anno 2018?

“De pure charme van vinyl is met niks te evenaren. Voor mij is een vinylplaat een heel verhaal: van de hoes over de lyrics tot de warme klank van de muziek.”

“Het oog wil ook wat, daarom hecht ik veel belang aan de illustraties op de hoes”

“Het oog wil ook wat, daarom hecht ik veel belang aan de illustraties op de hoes. Mochten vinylplaten enkel in witte hoezen zitten, zou het al de helft van zijn charme verliezen.”

Wat was je eerste plaat?

“Op mijn twaalfde kocht ik met mijn centjes van mijn communie The Singles van The Police. Af en toe speel ik dat nog eens, het is een stukje jeugdsentiment.”

Wat is je beste plaat aller tijden?

“Disintegration van The Cure is een donkere, depressieve plaat. Iets wat totaal niet in mijn karakter past. Het is een heel intense plaat met een prachtige tekst. Muziek moet me kunnen raken.”

Wat is je grootste miskoop?

“Ik koop vaak platen op rommelmarkten voor weinig geld. Dan zit daar al wel eens een miskoop tussen. Ik heb me gelukkig nog nooit miskocht aan een plaat met enige waarde. Het enige nadeel aan een grote collectie, is dat je soms eens dubbel koopt.”

Welke plaat wil je zeker nog kopen?

“Ik heb de tweede tot en met de vijfde persing van Out of Control van U2. De originele versie mis ik nog in mijn collectie. De prijzen lopen echter op tot 3.000 euro en dat geld heb ik er niet voor over.”

Foto dcz
Foto dcz

Bart Debruyne (33) werkt als coördinator in het kaasmuseum in Passendale. Samen met zijn partner Jana Durnez woont hij in de Eigenheerdstraat.

Wanneer begon je vinylplaten te verzamelen?

“Ik kreeg de passie voor vinyl met de paplepel mee. Ik ben opgegroeid met de klassiekers van Pink Floyd en Neil Young. Mijn collectie is nog niet zo imposant omdat er niet zoveel platen bestaan in het genre waar ik in verzamel. Ik bezit nu ongeveer 400 vinylplaten.”

Welk genre verzamel je?

“In de beginjaren was dat vooral het rockgenre, zelfs het hardere werk als metal en hardcore konden mij bekoren. Dat is muziek die ik nu liever op mp3 koop. Nu verzamel ik vooral vinyl in het experimentele, alternatieve genre.”

Waarom verzamel je vinyl anno 2018?

“Ik vind het totaalplaatje van de hoes tot de plaat bijna een kunstwerk. Ik ben absoluut voorstander van de digitalisering en ik koop ook veel muziek op mp3.”

“Nu verzamel ik vooral vinyl in het experimentele, alternatieve genre”

“Toch kan er voor mij niks tippen aan de tastbaarheid van een vinylplaat. Vinyl verzamelen is tegenwoordig weer enorm populair. Het nadeel van zo’n hype is dat de prijzen stijgen.”

Wat was je eerste plaat?

“Dat was Tom Waits met Rain Dogs uit ’95. Het is een stukje jeugdsentiment, een plaat die ik nu nog vaak laat spelen.”

Wat is je beste plaat aller tijden?

“De donkere, experimentele en elektronische muziek stond altijd wel centraal. Vic Chesnutt met North Star Deserter heb ik gekocht zodra die uitkwam. De laatste tien jaar heb ik die plaat al het meeste gedraaid.”

Wat is je grootste miskoop?

“Soms heb ik nogal de neiging om te kopen puur op het uitzicht van de hoes. In 2015 kocht ik de plaat Fresh Blood van Matthew E. White. Na wat opzoekwerk bleek dat toch niet mijn genre. Tot op heden zit die plaat nog steeds in zijn verpakking.”

Welke plaat wil je zeker nog kopen?

“Ik ben op zoek naar de herdruk van Wind’s Poem van Mount Eerie. Momenteel bestaat die nog maar enkel in de originele versie. De prijzen van originele platen lopen vaak hoog op.” (dcz)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier