Ook in 2016 nog ‘Buren bij kunstenaars’

Jos Remaut

De provincie zal in 2016 zeker nog een editie organiseren van ‘Buren bij Kunstenaars’, de grote cultuurmanifestatie die verspreid bij amateur-kunstenaars over heel West-Vlaanderen jaarlijks plaatsvindt in het derde weekend van oktober.

Al wordt dit dan wellicht de laatste editie, want van de Vlaamse Regering mogen de provincies zich vanaf 2017 niet meer bezighouden met persoonsgebonden materies. Daar valt ook de bevoegdheid cultuur onder. De bedoeling is wel dat de provinciale bevoegdheden op het vlak van cultuur dan overgenomen worden door Vlaanderen of de gemeenten, maar de concrete vertaling van die intenties is helemaal nog niet rond. Voor vele projecten en diensten die de provincie vandaag organiseert heerst er dus nog heel wat onzekerheid over de toekomst. En het lijkt op zijn minst weinig waarschijnlijk dat Vlaanderen een initiatief als ‘Buren bij kunstenaars’ zal overnemen, want het bestaat alleen in West-Vlaanderen.

Die onzekerheid wierp ook een beetje haar schaduw op de editie 2016, maar die zal dus wel degelijk doorgaan. Dat stelde gedeputeerde voor cultuur Myriam Vanlerberghe (SP.A) woensdag tijdens de provincieraad, op vraag van provincieraadslid Annie Vandenbussche (CD&V) uit Knokke, die overigens zelf ook amateur-kunstenaar is. Ze doet dan ook een warme oproep naar Vlaanderen om zo snel mogelijk alles uit te klaren en vooral om ook in de toekomst cultuur in West-Vlaanderen hoog op de agenda te blijven plaatsen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier