Onze-Lieve-Vrouweprocessie in Leffinge toe aan 27ste editie

De praalwagens werden getrokken door boerenpaarden. (Foto HD)
Redactie KW

Op Maria Hemelvaart, zaterdag 15 augustus, trok naar jaarlijkse gewoonte de Onze-Lieve-Vrouweprocessie door de straten van Leffinge.

De processie zelf is al eeuwen oud, maar werd in 1988 opnieuw opgestart naar aanleiding van 1000 jaar Leffinge. Het was de bedoeling dit toen eenmalig te laten plaatsvinden, maar ondertussen is de ommegang aan haar 27ste jaargang toe. Zoals steeds werd er afgetrapt met een eucharistieviering in de Onze-Lieve-Vrouwekerk, waarna de processie zelf aan de kerk vertrok voor een uitgebreide tocht door de straten. Voorop liepen de fanfare en de Spermalieruiters, waarna in 13 taferelen het leven en lijden van Jezus en Maria uitgebeeld werd, zoals de vlucht naar Egypte, de terugvinding in de tempel en de verrijzenis van Jezus. Achteraan sloot een delegatie van de gemeenteraad, de kerkraad en het OCMW de stoet af.

Vooral Leffingenaren zelf lopen jaar na jaar mee in de processie, waardoor het een gebeuren voor en door de gemeente is geworden. Een enthousiaste werkgroep leidt alles in goede banen en zorgt voor de gepaste kledij voor ieder tafereel. De mooie praalwagens werden ook dit keer door echte boerenpaarden getrokken en verschillende inwoners gaven gehoor aan de oproep om de Belgische driekleur of de gemeentelijke vlag uit te hangen, wat het geheel een feestelijk tintje gaf. Ook de weergoden deden hun duit in het zakje, want ondanks een dreigende lucht bleef de voorspelde regen uit. (HD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier